eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Felfüggesztett börtönre ítélték másodfokon Fekete-Győr Andrást

A nem jogerős ítélet szerint a momentumos képviselő politikustársával, Szarvas Koppány Bendegúzzal együtt még egy 2018-as tüntetésen füstgránátot dobott a Parlamentnél a rendőrökre.

Az ügyészség a 2018. decemberi, a túlóratörvény elleni demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emelt vádat Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András ellen, most másodfokon született döntés az ügyben – írja az Index.

A vádirat szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amelyet a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott, majd másnap Fekete-Győr András társaságában újfent megjelent egy Kossuth téri demonstráción, amikor mindketten meggyújtottak pirotechnikai eszközöket, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, ő többet, míg a Momentum akkori elnöke, jelenlegi országgyűlési képviselő egyet a rendőrök felé dobott.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az elsőfokú ítéletben Szarvas Koppány Bendegúzt két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették, míg vádlott-társát felmentette a vádak alól, de az ügyészség fellebbezett, és azt kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre.

A most kihirdetett ítéletben a bíróság megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát, és

bűnösnek mondta ki mindkét vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.

Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztetve, míg Szarvas Koppány Bendegúz esetében csak a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék, de maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a döntés meghozatalához. Szarvas Koppány Bendegúz szintén gondolkodási időt kért, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Frissítés: "Pedofilok segítőjét szabadon engedik, miközben családapákat börtönbe küldene a rezsim - fellebbezünk!" - írta Facebook-oldalán Fekete-Győr András.

Azt írta, 2023 májusában a bíróság első fokon már kimondta, hogy nem követtem el semmiféle bűncselekményt, amikor kiálltunk a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a parlament elé. Ezt ma a másodfokú bíróság sem vitatta: kimondták, hogy nem történt hivatalos személy elleni erőszak. Ennek ellenére ma az elsőfokú ítélettel szemben elmarasztaló ítélet született az ügyben - sorolta.

"A rogáni propaganda mindenkit besározó módszerével azt a cinikus vádat találták ki, hogy én magam hiába nem követtem el hivatalos személy elleni erőszakot, a viselkedésem szerintük másokat bátoríthatott arra, hogy erőszakoskodjanak. Azt hiszem, kevesek számára kérdés, mennyire kifacsart és erőltetett ez az érvelés" - értékelte a helyzetet a momentumos képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×