eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Rétvári Bence/Facebook

Minden tanárnak, óvónőnek emelkedni fog a fizetése – erősítette meg a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára - a nap hírei

Jövő kedden Magyarországra látogat a szlovák kormányfő. Várhatóan január 29-én, Ungváron találkozik a magyar és az ukrán külügyminiszter

Minden tanárnak, óvónőnek emelkedni fog a fizetése – erősítette meg a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: az új kategóriák szerint a gyakornokok bruttó 528 ezer forintot, a pedagógus I. kategóriában 538 ezer, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintot, a mesterpedagógusok pedig 630 ezer forintot keresnek majd.

Meghaladta a 10 ezret az online értékpapírszámlák száma a Magyar Államkincstárnál az azonnali számlanyitás egy hónappal ezelőtti kezdete óta - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook bejegyzésében azt is közölte: az állampapír állománya megközelíti a 9 milliárd forintot.

Idén először holnap utalja a nyugdíjakat a bankszámlákra a Magyar Államkincstár. A mintegy 2,5 millió embert érintő 6 százalékos emelés átlagosan valamivel több mint 13 ezer forintot jelent.

Egy beteg sem marad ellátatlanul, ezt ígérte közleményében a Belügyminisztérium, miután a napokban kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállásáról jelentek meg határozatok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet honlapján. A tárca szerint az ügyben folyamatosan az egyeztetnek a budai kórházakkal, az Országos Kórházi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal.

Országos hiánycikk lett az egyik agyhártyagyulladás elleni oltás – számolt be az RTL Híradója. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt írta, az oltóanyagokat ezen a héten szállítják a gyógyszertárakba, a napokban már kapható lesz.

22 milliárd forintot fordíthatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok eszközellátásának javítására. Az uniós forrásból az ország kevésbé fejlett régióiban elsősorban a keringési, szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések hatékonyabb felismerését, a költséghatékonyabb működést támogatták.

Kettéosztott májat kapott két beteg a Semmelweis Egyetemen. Magyarországon először hajtottak végre ilyen jellegű májtranszplantációt. A beavatkozást a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján végezték egy 3 éves kislányon és egy felnőtt férfin, mindketten jól vannak.

Decemberben csaknem 10 ezren haltak meg Covid-betegségben, és 42 százalékkal nőtt a kórházi felvételek száma mintegy 50 országban, főként Európában és Amerikában - az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Itthon január első hetében több mint 152 ezren fordultak orvoshoz légúti fertőzés tüneteivel, a minták 17,5 százalékánál az influenza, míg több mint 33 százalékánál a koronavírust mutatták ki.

Kiemelt célnak nevezte a külföldi oktatók és külföldi hallgatók számának növelését a kulturális és innovációs miniszter. Csák János erről az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján beszélt. Elhangzott az is: az Óbudai Egyetem lesz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának idei házigazdája. A szombatig tartó rendezvényre mintegy 60 ezer fiatalt várnak a szervezők.

Jövő kedden Magyarországra látogat a szlovák kormányfő – erősítette meg a HVG értesülését a miniszterelnök sajtófőnöke. Robert Fico Budapesten találkozik Orbán Viktorral kormányfővel.

A nyugat-balkáni bővítési eljárás gyorsítását ígérte Magyarország soros uniós elnöksége idején a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt azután mondta, hogy Budapesten tárgyalt montenegrói kollégájával. Ismét úgy vélte: az Európai Uniónak új lendületre van szüksége, és ezt a Nyugat-Balkán tudná megadni.

Hárman jelöltették magukat az Európa Tanács főtitkári posztjára. A strasbourgi székhelyű szervezet miniszteri bizottsága márciusban hallgatja meg Didier Reynders belga, uniós igazságügyi biztost, Indrek Saar észt, korábbi kulturális minisztert, valamint Alain Berset-et, aki korábban a svájci államszövetség elnöke volt. Az új vezető 5 éves megbízatása 2024. szeptember 18-án kezdődik.

A tervek szerint január 29-én, Ungváron találkozik a magyar és az ukrán külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a tárgyaláson Dmitro Kuleba külügyminiszterrel áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű találkozó segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában.

Légvédelmi rendszereket és további pénzügyi támogatást ígértek a NATO tagok az Ukrajna kérésére összehívott online tanácskozáson. A szövetségesek egy kiképzőközpontot is biztosítanak az ukrán pilóták számára. A NATO elítélte az ukrán civilek elleni orosz rakéta- és dróntámadásokat.

Ismét kizárta az azonnali tűzszünet lehetőségét az ukrán elnök, mondván, abból csakis Oroszország húzna hasznot. Volodimir Zelenszkij Tallinban felszólította Észtországot, hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unió vezetőire, hogy gyorsítsák fel a beígért egymillió lőszer szállítását Ukrajnába. Alar Karis észt elnök arról beszélt, hogy szerinte nem szabad Ukrajnát korlátozni abban, hogy a Nyugattól kapott fegyverekkel oroszországi területekre mérjen csapást az orosz csapatok előrenyomulásának lassítása érdekében.

Finnország február 11-ig továbbra is zárva tartja Oroszországgal közös határát - jelentette be a finn belügyminisztérium. Tavaly év végén zárták le a hatóságok a finn-orosz határszakaszt a menedékkérők egyre növekvő áradata miatt.

A Fekete-tenger aknamentesítéséről írt alá megállapodást Törökország, Bulgária és Románia Isztanbulban. A missziót a három ország tengerészeti parancsnokai vezetik, az elnökség pedig félévente rotálódik.

Rekordszintű volt tavaly a kínai autógyártás és értékesítés, mindkettő először haladta meg a 30 millió darabot. A kínai autógyártók szerint Kína 4,9 millió autót exportált tavaly, 57,9 százalékkal többet a 2022. évinél.

A világ óceánjai már 5 éve folyamatosan rekordmelegek - állítja egy nemzetközi csoport által készített tudományos tanulmány. A dokumentumban megállapították, hogy 2023-ban az óceánok globális átlagos felszíni hőmérséklete az előző évhez képest 0,23 Celsius fokkal emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×