eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Megjöttek a legfrissebb adatok az influenzáról, a Covidról is - térkép

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az idei év 1. hetében - január 1. és 7. között - 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Kiadták a szennyvízvizsgálatok eredményeit is.

Heti jelentésükben hozzátették: légúti fertőzés tüneteivel 152 400-an fordultak orvoshoz.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 19,2 százaléka gyerek, 35,1 százaléka a 15-34 éves korosztályhoz, 30,5 százalékuk a 35-59 évesek, míg 15,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az 1. héten 92 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába, az influenzapozitivitási arány 17,5 százalék,

a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 33,3 százalék volt.

Közölték azt is, hogy január 1. és 7. között akut légúti megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. Ebben az időszakban kórházba 177 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 20-an szorultak intenzív ellátásra.

Az NNGYK csütörtökön tette közzé a múlt év 52. hetének adatait is, amelyek szerint december 25. és 31. között 16 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába. A kórházak által beküldött hat minta közül egy-egy betegnél influenza, három betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett tíz légúti minta közül hat volt SARS-CoV-2 vírus pozitív - tették hozzá.

Kibővült a szennyvízvizsgálatok alapján közölt adatok köre az NNGYK-nál, már az influenzavírus jelenlétét is vizsgálják.

Mint a honlapon írták, nemzetközi tapasztalatok mellett már hazai eredmények is bizonyítják, hogy a szennyvízvizsgálatok eredményei előre jelezhetnek tendenciákat az emberi megbetegedésekben, így hatékonyan kiegészíthetik egy egyéb járványkövetési rendszereket. Ez lehetővé teszi, hogy mind a szakemberek, mind a lakosság felkészülhessen egy járványra, legyen szó akár a koronavírusról, akár a szezonális influenzajárványról, vagy egy esetleges újabb világjárvány kórokozójáról.

2024. első hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációja országos átlagot tekintve stagnálást mutat. Az egyes mintavételi helyek többségében szintén stagnálást mértek.

Emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható,

csökkenés Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben látható. A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen a magas, míg a további 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

2024. első hetében az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenést mutat a szennyvizekben. Az első héten 6 minta esetében haladta meg az Influenza A vírus kópiaszáma a kimutatási határt.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×