eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Ki dönti el, mennyi béremelést kapnak a pedagógusok?

A részletszabályok megjelenéséig nagy a bizonytalanság, az állami fenntartó is ezekre vár.

Nem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy milyen arányban részesül egy-egy pedagógus a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből - adta hírül a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás a sztrájkbizottságot követő egyeztetés után még azt mondta, a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek megállapításában, egy fővárosi igazgató azt nyilatkozta a lapnak, végül az ő véleményük mellőzve lesz. Őket a tankerületi központ előbb egyeztetésre hívta, majd lefújta.

Végül úgy tájékoztatták őket, hogy

az új munkaszerződéseket központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak annyi szerepe lesz, hogy azokat átvegyék a tankerületi központban és továbbítsák a pedagógusoknak január 22-ig.

A Klebelsberg Központ a lap megkeresésére, mely szerint egy tankerületi központ miként számolja majd ki az egyes pedagógusok béremelését, azt a választ adta, hogy az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása folyamatban van.

Mint írják, azért van szükség a részletszabályokra, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a bértömegre vonatkozik. A béremelés Belügyminisztérium által kidolgozott koncepciójában csak alsó határok szerepelnek, amelyeknél a különböző fokozatú pedagógusok nem kaphatnak kevesebbet.

A koncepció tartalmaz pár szempontot a bérek megállapítására, de mint írják, a pedagógusok munkájára közvetlenül rálátó igazgatóknak fontos szerepük lehetne a bértömeg igazságosabb elosztásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×