eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Lázár János építési és beruházási miniszter beszél a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon Debrecenben 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János újabb részleteket árult el az egynapos autópálya-matricáról

Az építési és közlekedési miniszter megindokolta, miért a lehető legmagasabb árat választotta a kormány.

Azért magas a magyar egynapos autópálya-matrica ára, mert a közösségi közlekedést preferáljuk – mondta Lázár János egy újságírói kérdésre válaszolva.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az építési és közlekedési miniszter hétfőn bejelentette: az egynapos autópálya-matrica 2024. március 1-jén érkezik, és 5150 forintba fog kerülni. Utána az is megírtuk, hogy ez a régióban kimagasló ár, mert Ausztriában például 8,6 euró, nagyjából 3260 forint lesz, Csehország pedig 200 koronát, mintegy 3300 forintot kér érte.

Mint a vg.hu idézte, Lázár János megismételte, hogy az egynapos autópálya-matrica bevezetése uniós kötelezettség, és azt is Brüsszel szabta meg, hogy az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság árának 9 százalékát. Az 5150 forintos magyar ár éppen a 9 százalékos szintnek felel meg. Az építési és közlekedési miniszter szerint azért alkalmazzák a lehetséges maximumot, mert zöldszempontokat vettek figyelembe.

Minél drágább ugyanis az úthasználat, annál többen használják a tömegközlekedést.

A miniszter szerint Magyarország rendelkezik a régióban a legnagyobb autópálya-hálózattal, "vagyis ez olyan szolgáltatás, amiért több pénzt lehet kérni”. Magyarországon az átmenő forgalomnak a legnagyobb az aránya, de ez nem probléma, hiszen a kormány úgy tekint a magyar útpályára, mint a Nyugat kapujára, amiért a vámot meg kell fizetni.

Azt is hozzátette, hogy az egynapos autópálya-matrica ára azonban érdemben nem érinti a magyarokat, hiszen számukra továbbra is rendelkezésre áll a kedvezményes megyei jogosultság.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×