eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy autótulajdonos autópálya-matricát vásárol mobiltelefonjával Budapesten 2018. január 31-én. Éjfélkor lejár a 2017-ben vásárolt országos és megyei éves autópálya-matricák érvényessége.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Több környező országban is olcsóbb lesz az egynapos autópálya-matrica a magyarnál

Az eddig nyilvánosságra hozott egynapos díjak alapján nagyon úgy tűnik, hogy mi használhatjuk majd a legdrágábban a sztrádákat.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Lázár János bejelentette az új uniós szabályozás értelmében jövőre bevezetendő egynapos autópálya-matrica árát: Magyarországon 5150 forintot fognak érte kérni. 2024. március 1-től érhető majd el az újfajta matrica.

Az Építési is Közlekedési Minisztérium arról számolt be, hogy a számításoknál az augusztusi inflációs adatot vették irányadónak a jövő évi autópálya-matricák árának megállapításához, ez pedig 16,4 százalék volt - írja az Economx. Ennek alapján kiszámítható, hogy a D1-es országos éves matrica 57 260, a megyei pedig 6660 forint lesz.

Kevés környező ország határozott eddig az egynapos díjról

Ausztriában ezzel szemben az egynapos matrica ára 8,60 euró, azaz nagyjából 3260 forint lesz, az éves díja pedig nem változik, 96,40 euró, tehát körülbelül 36 500 forint marad.

Csehország is nyilvánosságra hozta már, mennyibe kerül majd az egynapos matrica: náluk 200 koronát, nagyjából 3300 forintot kell majd fizetni.

Szlovákiában egyelőre nem született megállapodás a témában a Tachométer szerint, viszont az uniós irányelv alapján az ára nem lehet magasabb az éves matrica 9 százalékánál, ami jelen esetben 60 euró, azaz az egynapos engedély legfeljebb 5,40 euróba (2050 forint) kerül majd.

Romániában személyautókra, bár a kategória már létezik, még nincs megállapítva az egynapos autópálya-díja. Áruszállításra azonban lehetséges ilyen napi matricát venni, aminek az ára súlytól függően 4 és 11 euró között változik, illetve turistabuszokra lehet még kiváltani 4 és 7 euróért.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×