eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Egy autótulajdonos autópálya-matricát vásárol mobiltelefonjával Budapesten 2018. január 31-én. Éjfélkor lejár a 2017-ben vásárolt országos és megyei éves autópálya-matricák érvényessége.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Több környező országban is olcsóbb lesz az egynapos autópálya-matrica a magyarnál

Az eddig nyilvánosságra hozott egynapos díjak alapján nagyon úgy tűnik, hogy mi használhatjuk majd a legdrágábban a sztrádákat.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Lázár János bejelentette az új uniós szabályozás értelmében jövőre bevezetendő egynapos autópálya-matrica árát: Magyarországon 5150 forintot fognak érte kérni. 2024. március 1-től érhető majd el az újfajta matrica.

Az Építési is Közlekedési Minisztérium arról számolt be, hogy a számításoknál az augusztusi inflációs adatot vették irányadónak a jövő évi autópálya-matricák árának megállapításához, ez pedig 16,4 százalék volt - írja az Economx. Ennek alapján kiszámítható, hogy a D1-es országos éves matrica 57 260, a megyei pedig 6660 forint lesz.

Kevés környező ország határozott eddig az egynapos díjról

Ausztriában ezzel szemben az egynapos matrica ára 8,60 euró, azaz nagyjából 3260 forint lesz, az éves díja pedig nem változik, 96,40 euró, tehát körülbelül 36 500 forint marad.

Csehország is nyilvánosságra hozta már, mennyibe kerül majd az egynapos matrica: náluk 200 koronát, nagyjából 3300 forintot kell majd fizetni.

Szlovákiában egyelőre nem született megállapodás a témában a Tachométer szerint, viszont az uniós irányelv alapján az ára nem lehet magasabb az éves matrica 9 százalékánál, ami jelen esetben 60 euró, azaz az egynapos engedély legfeljebb 5,40 euróba (2050 forint) kerül majd.

Romániában személyautókra, bár a kategória már létezik, még nincs megállapítva az egynapos autópálya-díja. Áruszállításra azonban lehetséges ilyen napi matricát venni, aminek az ára súlytól függően 4 és 11 euró között változik, illetve turistabuszokra lehet még kiváltani 4 és 7 euróért.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×