eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Céges ajándék karácsonyra: mutatjuk, mennyit lehet spórolni az adómentes boron

Egy október elején megjelent kormányrendelet alapján adómentes céges juttatás lehet a bor az ünnepi időszakban a dolgozók részére.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy november 16-ától mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek. Az ágazat egyes képviselői korábban több fórumon is jelezték: a „repiborra” is érvényes adó nagyban visszavetette a keresletet a cégek részéről, akik az adómentes környezetben ezentúl könnyebben választhatják a pincészetek termékeit ajándékozás céljára.

Az adómentessé váló bor az új kormányrendelet adta lehetőségekkel élve az idei ünnepi szezonban kézenfekvő és elterjedt ajándék lehet. Mivel a rendelet a vendéglátást is érinti, a karácsonyi időszakban a szervezetek, cégek által látogatott borkóstolók, borvacsorák is adómentesek lehetnek.

A karácsony a céges ajándékozás szempontjából is fontos időszak. Ilyenkor a vállalkozások megajándékozzák partnereiket, illetve munkavállalóikat is, megköszönve nekik az elmúlt időszakban folytatott együttműködésüket.

Az adómentesség kihirdetése az ő szempontjukból egy nagyon kedvező kormányzati döntés volt.

A borok eddig egyes meghatározott juttatásként adóztak. Az ICT Business Advisory Zrt. a rendelet megjelenését követően kiszámolta, mennyit spórolhatnak az egyes cégek a juttatáson abban az esetben, ha az ajándékba adott bor adómentes lesz. A vállalatcsoport kimutatásában 3000 forintos bort vett alapul, aminél a jelenleg érvénybe lévő adózás mellett (1,18 százalékos adóalap után 15 százalékos szja és 13 százalékos szocho fizetendő, a teljes közteher: 33,04 százalék) 3991 forintba kerül a bor mint juttatás.

Amennyiben kivás cégről van szó, akkor 3831 forint (27,7 százalékos közteher) a céges költség a közterhekkel együtt.

November 16-ától tao- és kivás alany esetén is 3000 forintba kerül majd a példaként behozott bor, így előbbiek 991, míg utóbbiak 831 forintot spórolhatnak az adómentességgel.

Az egy üveg borjuttatáson megspórolható közteher így arányaiban nem elhanyagolható összeg, a megtakarítás miatt pedig a cégeknek érdemes lesz majd odafigyelni arra, hogy termelőtől vásárolt palackos, eredetvédett bort adjanak ajándékba.

A boltokban árult borokra nem vonatkozik az adómentesség

Fontos tudni, hogy a nem közvetlenül borászatból, tehát boltokból beszerzett bor nem mentesül az adómentesség alól – közölte az ICT Business Advisory Zrt. adótanácsadója, Kajzler-Sznopka Szilvia, aki hozzátette: a megjelent szabályozás alapján az ajándék „repibor” a vészhelyzet ideje alatt lesz adómentes, ami jelenlegi ismereteink szerint november 25-ig tart, de ezen még változtathat a jogalkotó.

Összefoglalva: az adómentesség magyar borászok magyar boraira vonatkozik. Közvetlenül a borászati üzemengedélyestől vásárolt palackozott, oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat lehet elajándékozni ezzel a lehetőséggel élve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×