eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
MTI/Balogh Zoltán
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Navracsics Tibor: a nyárra rendeződhetnek a vitás kérdések Brüsszellel

A következő hetekben megállapodhat Magyarország és az Európai Unió az EU által elvárt igazságügyi reformokról. Ezután rendezhetik az Erasmus programmal kapcsolatos problémákat – mondta az InfoRádióban a területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter, aki szerdán Brüsszelben tárgyalt.

"Lépésről-lépésre megyünk előre. A felajánlott javaslatunk, amit a hivatalos papírunkban elküldtünk két héttel ezelőtt, talán az volt, hogy a miniszteri, államtitkári szint mindenképpen legyen összeférhetetlen, hiszen korábban jelezte az Európai Bizottság és a tagállamok egy része is, hogy ez számukra aggályos" – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter annak kapcsán, hogy Brüsszel tovább szűkítené a kuratóriumi tagság körét.

Emellett azt javasolták, hogy a mostani szabályozás szerint élethossziglan járó kuratóriumi tagságot valamilyen formában időben korlátozzák. Arra tettek javaslatot, hogy egyszer megújítható időtartamú, kétszer 6 év legyen, mivel az egyetemeknél a finanszírozási ciklus egy 25 éves és egy 6 éves ciklus. A tárgyaláson felmerült rövidebb idő intervallum is, amire van fogadókészség, de tárgyalni fognak még ezekről a pontokról – derült ki a miniszter beszámolójából.

Mint mondta, az alapítványokkal kapcsolatban azért van nagy bizalmatlanság Brüsszelben, mert úgy gondolják, hogy a kuratóriumi felállás – az időkorlát nélküli kuratóriumi tagság, illetve hogy az egyetemi kuratóriumok egy részében politikusok voltak –, veszélyezteti a tudományt és a szabadságot.

"Ezért tartottam fontosnak azt is, hogy a tárgyalásokon világosan határoljuk kell a szenátus és a kuratórium hatásköreit, hiszen

az alapítványi egyetemek esetében is van egy intakt és a kuratórium által semmilyen formában nem befolyásolható tudományos kutatási rész,

amelynek a feje rektor, a szenátus, illetve a karok esetében a dékánok" – mondta a miniszter.

Bár változó a szabályozás, mindegyik egyetem esetében a kuratórium jobbára az üzemeltetés, a fenntartás kérdéseire koncentrál. A minisztérium helyébe lépett be a kuratórium, és nem szól bele a kutatás-fejlesztési vagy éppen az oktatási kérdésekbe. Úgy véli, ha ezt a szemléletet sikerül átvinni Brüsszelbe, akkor a részletkérdésekben "már minden további nélkül meg tudunk egyezni".

Navracsics Tibor egy hónappal ezelőtt az InfoRádióban még arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatást és a felsőoktatást érintő kérdések rendbetétele után az Európai Bizottság elkészítheti az újabb javaslatát, és akkor sínre kerülhetnek a dolgok.

"Optimista vagyok. Az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán úgy várom, hogy a közeljövőben kompromisszumra juthatunk,

és megoldásra juthatunk a bizottsággal. Ez tegnap a biztossal folytatott tárgyalásaimon is megerősítést nyert. Utána tudunk igazából ráfordulni teljes erővel az Erasmusra" – fogalmazott.

Az a bizottsági ígéret, hogy április-májusban elvégezhetik az újabb magyar teljesítések értékelését, és akkor a problémakör nyárra akár rendeződhet is. Navracsis Tibor megerősítette, hogy az uniós pénzek ekkor érkeznének. "Ha rajtam múlna, most érkeznének, de erről a bizottságot kell megkérdezni. Nyilván azt mondanák, hogy amennyiben az értékelésük olyan, hogy a magyar teljesítés teljes egészében megfelel az elvárásaiknak, akkor kaphatjuk. Tehát mondjuk azt, hogy igen" – jelentette ki a területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×