eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) alapítója és tiszteletbeli elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fenntarthatósági vállalkozói szemléletformálást célzó alprogram rendezvényén a Normafa Rendezvényházban 2022. december 7-én. A lezárult programban 248 vállalkozás és 46 mentor vállalat vett részt; a tervek szerint a program folytatódik.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Négyen az egyetemi kuratóriumot választották a kormányzati megbízatás helyett – itt a lista

A minisztereken túl nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról.

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely a február 9-i Kormányinfón jelentette be, hogy február 15-ig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter lemond ottani tisztségéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy minden kormányzati tisztviselőnek hasonlóképpen kell eljárnia, azaz február 15-ig döntenie kell arról, hogy a kuratóriumi tagságot vagy a kormánytisztséget tartja-e meg.

Minderre azért volt szükség, mert az Európai Tanács decemberi határozatában aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy miniszterek, államtitkárok, képviselők és polgármesterek is tagjai a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak, és amíg ezen nem változtatnak, addig nem is kaphatnak uniós forrásokat, így sem az Erasmus+, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá.

Mint a 24.hu megtudta, voltak, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le:

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott
  • Guller Zoltán miniszteri biztos
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
  • Wáberer György kormánybiztos

Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítvány tagja. Bár az alapítvány nem reagált a megkeresésre, a lap kiszúrta, hogy bár neve január végén még szerepelt a miniszterelnöki megbízottak listáján, mostanra azonban eltűnt onnan.

Guller Zoltán, a digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumának elnöke volt. Ő az alapítvány tájékoztatása szerint kuratóriumi elnökként dolgozik tovább, „miniszteri biztosi pozíciójáról pedig február 14-én lemondott”.

Szili Katalin neve sem szerepel már a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén még Moldovában is tett hivatalos látogatást. Az Országgyűlés volt elnöke a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának tagja.

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának tagja, és mint kiderült, az is marad. Róla már február 16-án lehetett tudni, hogy megszűnt a kormánybiztosi pozíciója.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×