eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Photo of worried mother taking temperature of her little son who is lying in bed with fever. Mature brown hair mother checking the temperature of her ill 11 years old boy  with thermometer on a couch in the living room at home. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer. Sick child with fever and illness in bed.
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Rusvai Miklós: beigazolódni látszanak a sötét őszi jóslatok

A következő hetekben tetőzhet az influenzajárvány – mondta Rusvai Miklós, de a virológus szerint az időjárás változásával mérséklődhet a felső légúti fertőzések száma.

Rusvai Miklós megfogalmazása szerint a következő három hétben csúcsközeli állapotban leszünk, de hogy pontosan mikor fog kicsúcsosodni az influenzajárvány, az megjósolhatatlan. Mint mondta, a korábbi tapasztalata alapján a legtöbb esetszám február végén, március elején van, már amikor van járvány, hiszen az utolsó nagyobb nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben volt.

Múlt ősszel az előrejelzések még arról szóltak, hogy az idei influenzaszezon erősebb lehet, hiszen a Covid időszakában, jórészt a maszkviselés miatt, nem is volt influenza. A víruskutató szerint ez beigazolódni látszik, noha

megelőzhető lett volna intenzívebb maszkviseléssel, ha kötelezővé tették volna a tömegközlekedésben vagy a bevásárlóhelyeken.

"Miután ez nem történt meg, viselnünk kell a következményeit most" – emelte ki a virológus, aki szerint nem kérdés, hogy a mostani járvány hasonlóan komoly lesz, de akár komolyabb is, mint a nyolc évvel ezelőtti, hiszen az akkori számokat nagyjából már elértük.

Az influenza vírusa mellett – igaz, hogy már elenyészőbb számban, de – a koronavírus is jelen van, nem beszélve az RSV-ről. Az ezek által okozott megbetegedések klinikai tünetei nagyon hasonlatosak, így laboratóriumi tesztek nélkül nem igazán elkülöníthetők egymástól. Rusvai Miklós megjegyezte, a koronavírus december óta stagnál, illetve enyhe csökkenést mutat, miközben lezajlott egy óriássejtes (RSV) hullám, jelenleg pedig az influenzavírus okozta légzőszervi megbetegedések vannak erőteljes felfutásban.

A víruskutató arra is felhívta a figyelmet, hogy

mindhárom vírus esetében előfordulhat a tünetmentes „átvészelés” és terjesztés.

Tulajdonképpen ezt próbálják a vakcinázással is elérni – hangsúlyozta Rusvai Miklós –, hiszen az influenza és koronavírus elleni védőoltások mellett enyhébb tünetekre számíthatunk. (Az RSV ellen Magyarországon egyelőre még nincs forgalomban vakcina.)

A mostani hűvös, borús időjárás egyértelműen segíti a vírusok terjedését. A járvány csökkenésével esetleg március második felében számolhatunk, ha naposabbra, szárazabbra és szelesebbre fordul az időjárás – tette hozzá a víruskutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×