INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

nyelvvizsga

csák jános

nyelvoktatás

felsőoktatás

Megszületett a nyelvvizsga-követelményekkel kapcsolatos törvényjavaslat

Megszületett a nyelvvizsga-követelményekkel kapcsolatos törvényjavaslat

Infostart

Az egyetemek lesznek felelősek a nyelvoktatásért és a vizsgáztatásért is

Júliusban jelentette be Csák János innovációs és kulturális miniszter, hogy 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. Vagyis már nem lesz előfeltétele a nyelvvizsga annak, hogy valaki megkapja főiskolai vagy egyetemi diplomáját – idézi föl a Hvg.hu.

A tárcavezető már akkor beszélt arról, hogy a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, egy kedd éjjel beadott törvényjavaslatból pedig az is kiderül, hogy ezt hogyan képzelik el. A javaslat a felsőoktatási törvényt módosítva kimondja:

„Mostantól az adott felsőoktatási intézménynek kell majd arról gondoskodnia, hogy a nála megszerezhető szakképzettséghez szükséges nyelvet megszerezzék a hallgatók” – olvasható. A nyelvoktatást a tanterv részeként kell biztosítania, sőt, a vizsga lehetőségét is meg kell teremtenie. Ez utóbbi lehet államilag elismert nyelvvizsga vagy más tudásmérés is.

A lépést a kormány azzal indokolja, hogy a nyelvvizsga önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak. Ezért tartották célszerűnek, ha a felsőoktatási intézmények döntési kompetenciájába kerül a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározása.

Nyitókép: samxmeg/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018