INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

nemzetpolitika

semjén zsolt

meghallgatás

országgyűlés

bizottság

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.

Semjén Zsolt: folytatódnak a nemzetpolitikai programok

Infostart / MTI

"A gyurcsányi nemzetrombolás és nemzetárulás" - után az alapoktól tudták felépíteni a nemzetpolitikát - ígérte.

A megkezdett nemzetpolitikai programok folytatásáról beszélt Semjén Zsolt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt szerdán. A nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes jelölti meghallgatásán kifejtette: 2010 - "a gyurcsányi nemzetrombolás és nemzetárulás" - után az alapoktól tudták felépíteni a nemzetpolitikát.

Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc a 2004. december 5-i népszavazáson a magyar kormány fejeként a határon túli magyarok ellen kampányolt, és kormányzása idején szétverte a Magyar Állandó Értekezletet (Máért).

A semmiből kellett felépíteni a nemzetpolitikát, ami a tragédia mellett óriási lehetőség is volt - mutatott rá. A 2010-ben lerakott alapokat azóta "cizellálják", de azok fixek és beváltak.

2010-ben visszaállították a Máértet, ami nem pusztán tanácskozó fórum, hanem jelentős döntéshozó szerv is. A Máérten a határon túli magyar vezetők döntenek a nemzeti jelentőségű intézményekről - hangsúlyozta. Kiemelte: az identitás megőrzését célzó támogatásokat megtízszerezték.

A gazdasági támogatásokról kiemelte:

ha helyben a magyarság nem tud megélni, akkor magyar szempontból kiürülnek az érintett külhoni területek.

Ezért fontos a gazdasági támogatás, ami a külügyi tárca égisze alatt valósulhat meg. Ez a magyar gazdaságnak, a külhoni régióknak, a szomszédos államoknak is jó. Reményét fejezte ki, hogy a járvány miatt visszaesett programok újraindulhatnak majd, újraéledhet a magyar élet. Reményét fejezte ki a gazdasági helyzet olyan lesz, hogy erre a szükséges források rendelkezésre állnak.

Beszámolt a honosítás alakulásáról is, amely a nemzet közjogi egységét jelenti. Jóval többen, mint 1,1 millióan váltak nemzettársból teljes jogú magyar állampolgárrá. Úgy látta, abban konszenzus van, hogy akinek van magyarországi lakcíme, két szavazati joggal bír, akinek ilyen nincs, az egy szavazattal a pártlistára adhatja le a voksát.

A testület végül 6 igen szavazattal egyhangúlag támogatta Semjén Zsolt kinevezését. Az ülés elején koszorút helyeztek el a bizottsági teremben Esterházy János felvidéki magyar mártírpolitikus emléktáblájánál.

Az őshonos magyarországi nemzetiségek integráns részei a magyar nemzetnek és államalkotó tényezők - jelentette ki Semjén Zsolt az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti meghallgatásán.

Fontosnak nevezte, hogy ha egy nemzetiség anyaországa és a magyarországi nemzetiségiek közötti kapcsolat gyümölcsöző, akkor abból az adott nemzetiség is részesüljön, de ha valamiért az anyaországgal nincs szerencsés viszony, akkor annak semmiféleképpen nem lehet kárvallottja az adott nemzetiség.

A bizottságban helyet foglaló nemzetiségi szószólók felszólalásukban köszönetet mondtak nemzetiségük támogatásáért, és örömüket fejezték ki, hogy együtt folytathatják tovább a munkát. Semjén Zsolt a nemzetiségi műsorokra vonatkozó felvetésekre reagálva közölte, partner abban, hogy tartsanak megbeszélést a kérdésben.

Semjén Zsolt kinevezését a bizottság tagjai egyhangúlag támogatták.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018