INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

navracsics tibor

parlament

miniszterjelölt

meghallgatás

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa beszédet mond az EU-karriernap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen című rendezvényen Budapesten, a Ludovika épületében 2015. február 12-én.

Navracsics Tibor a miniszterjelölti meghallgatáson: jöhet az uniós pénz

Ebben bízik a területfejlesztési és EU-s források lehívásáért felelős tárcavezető-jelölt. Munkaszervezési szempontból a Miniszterelnökség alá tartozik majd.

Navracsics Tibor abban bízik, hogy már az év második felében alá tudják írni az Európai Unió által finanszírozott operatív programok és a helyreállítási alap partnerségi megállapodásait, tehát Magyarország hozzájut az őt megillető közösségi támogatásokhoz.

A területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában tartott meghallgatásán rámutatott, hogy Magyarországon még mindig igen nagyok a regionális különbségek, ezért területileg szofisztikáltabb fejlesztéspolitikára van szükség, amely jobban odafigyel a különböző régiók eltérő szükségleteire.

Példaként említette, hogy az Észak-Dunántúl több más régióhoz képest fejlett, ugyanakkor

nem ezekkel a területekkel van versenyben, hanem egyebek között az ausztriai Burgenlanddal.

A cél természetesen a lehető legtöbb uniós forrás lehívása az eddigieknél is gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Ennek érdekében ő

tárca nélküli miniszterként "munkaszervezet szempontjából" a Miniszterelnökséghez tartozik majd,

és három államtitkára lesz:

  • Ágostházy Szabolcs az uniós forrásokért,
  • Latorcai Csaba a parlamenti munkáért,
  • Major Gábor pedig a területfejlesztésért felel majd.

Kérdésre válaszolva a miniszterjelölt kijelentette, hogy az új pozíciójában a világnézeti viták helyett az uniós kapcsolatok javításáért és a közösségi források megszerzéséért dolgozik majd. Emlékeztetett, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem feltétele a támogatások lehívásának.

Az Európai Parlament pártpolitikai intézmény, amely többségében nem szimpatizál a magyar kormánnyal. Az Európai Bizottság már sokkal inkább meggyőzhető jogi érvekkel, az Európai Tanács pedig a tagállamok végrehajtó hatalmának vezetőiből álló, nemzeti érdekérvényesítő testület - vázolta fel Navracsics Tibor, hogy miként látja leendő tárgyalópartnereit.

A magyar nemzeti érdek uniós érdek is, az uniós érdek pedig magyar nemzeti érdek is - fogalmazott zárszavában a területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában tartott meghallgatásán.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018