eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Volner János, a Jobbik vezérszónoka felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy párt, amelynek "érdemi szavazatszerzésre" nincs esélye

Magyarország uniós kilépéséért kezdett el kampányolni Volner János. A korábbi jobbikos politikus az elmúlt években saját magáról nevezett el pártot. Különös ismertetőjegye az volt, hogy leginkább az ellenzéket kritizálta. Most Huxit pártra változtatta szervezete nevét, amiről nem tudni, hogy létezik-e egyáltalán.

"Ha csak azt nézzük, hogy a Magyarországon az Európai Unió támogatottsága az összes tagállam közül a legelőkelőbb helyeken szerepel – sőt, van időszak, amikor a legnépszerűbb –, akkor azt mondanám, hogy érdemi szavazatszerzésre nem alkalmas a Huxit párt – mondta érdeklődésünkre Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a közvélemény-kutatások alapján sem mérhető támogatottságát az egykori Volner Pártnak ez a névváltoztatás, illetve a Huxit zászlóra tűzése nem fogja befolyásolni.

Erdélyi Rezső Krisztián jelezte, hogy a választók látják a különbséget aközött, hogy a miniszterelnök vagy néhány esetben még ellenzéki képviselők is nem az Európai Unió feltétel nélküli követői, hanem az erős nemzeteken alapuló, erős unió hívei, illetve aközött, hogy

valaki sutba dobva minden társadalmi és politikai érdeket, minden történelmi érzést, egyszerűen otthagyná az Európai Uniót.

Azt gondolom, hogy mivel mindenki látja a kettő közötti különbséget, érdemi támogatottsága Magyarországon nincs a kilépésnek – mondta az elemző.

"Ha más mondanivalója a Huxit pártnak nem lesz, akkor ezzel az egy kérdéssel önmagában, mindenféle szervezeti háttér nélkül a társadalom 5 százalékát nem tudja a megfogni, még akkor sem, hogy ha egyébként van négy éve a következő országgyűlési választásokig" – fűzte hozzá Erdélyi Rezső Krisztián. A politikai elemző azt azért jelezte, hogy a következő fontos voksolás nem a 2026-os országgyűlési, hanem az a 2024-es európai parlamenti választás lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×