eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 18 év - 18 km - EU-s futás részvevői Budapesten 2022. május 8-án. Középen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, mellette balra Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Magyarország 18 éve tagja az Európai Uniónak, ebből az alkalomból rendezték a futóversenyt.
Nyitókép: Középen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, mellette balra Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Magyarország 18 éve tagja az Európai Uniónak, ebből az alkalomból rendezték a futóversenyt. MTI/Illyés Tibor

Az Európa-nap ünnepe Budapesten, a belvárosi Szabadság téren

Több ezren ünnepelték az Európa-napot vasárnap Budapesten, a belvárosi Szabadság téren - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

A közleményben kifejtették, az Európa-napi fesztiválon ingyenes koncertek, gyermekprogramok és futóverseny várták az érdeklődőket abból az alkalomból, hogy Magyarország 18 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.

A fesztivál az uniós beruházásokat is megjelenítő, "18 év - 18 km - EU-s futás" elnevezésű, akadálymentes belvárosi futóversennyel vette kezdetét.

A futóversenyt követően Deutsch Tamás európai parlamenti (EP-) képviselő, Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője nyitotta meg az eseményt.

A közleményben idézték Deutsch Tamást, aki úgy fogalmazott, az "egységes Európa létének előfeltételeit mi, közép-európaiak teremtettük meg, amikor több mint harminc évvel ezelőtt kivívtuk a szabadságunkat".

"Most, amikor sok gondja van Európának, azt tudjuk üzenni innen Budapestről európai barátainknak, hogy számíthatnak ránk a problémák megoldásában" - mondta a Fidesz brüsszeli küldöttségvezetője.

Hangsúlyozta, "ahogy a szabadság nem egyszerűen ránk köszöntött, hanem kivívtuk azt, ugyanúgy nem maguktól fognak az EU problémái megoldódni".

"Kemény munkára van szükség ahhoz, hogy Európa visszatérjen a sok évtizeddel ezelőtti, sikeres ösvényre" - tette hozzá Deutsch Tamás.

Bólya Boglárka aláhúzta, az elmúlt 18 évben Magyarország aktív és minden szempontból fontos tagja volt a közösségnek.

"Közösen vészeltük át a világgazdasági válságot, együtt küzdünk a koronavírus megfékezése érdekében és egy oldalon állunk a békéért folytatott cselekvésben" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Zupkó Gábor elmondta, a rendezvényen megünnepelték azt is, hogy

"egy értékközösséghez, egy érdekközösséghez tartozunk, amelynek számtalan pozitív hatása van Magyarországon,

az országszerte megvalósuló uniós fejlesztésektől a személyes életünkben is megtapasztalható előnyökig, mint a szabad munkavállalás és szabad tanulás az unió tagállamaiban, az Erasmus program és seregnyi más, jól ismert lehetőség".

A szervezők közleményükben aláhúzták, a fesztivál témái között idén különös hangsúlyt kapott az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás: több, menekülteket segítő szervezet is bemutatta a helyszínen a munkáját, és a színpadon felléptek ukrán művészek is. A rendezvény másik fontos témája az Európai Unió 2022-es tematikus éve, az ifjúság európai éve volt.

Az érdeklődő látogatók délután Ujhelyi István EP-képviselővel beszélgethettek az Európa Pont sátránál, aki saját felajánlásként Interrail-bérleteket adott át - közölték.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×