eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A 18 év - 18 km - EU-s futás részvevői Budapesten 2022. május 8-án. Középen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, mellette balra Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Magyarország 18 éve tagja az Európai Uniónak, ebből az alkalomból rendezték a futóversenyt.
Nyitókép: Középen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, mellette balra Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Magyarország 18 éve tagja az Európai Uniónak, ebből az alkalomból rendezték a futóversenyt. MTI/Illyés Tibor

Magyarország uniós csatlakozásának 18. évfordulóját ünnepelték Budapesten - a nap hírei

A parlamentáris normák lepusztulására figyelmeztetett az Országgyűlés elnöke. Magyarország uniós csatlakozásának 18. évfordulóját ünnepelték Budapesten, a Szabadság téren. Hétfőtől 33 százalékkal emelkednek Budapesten a taxis tarifák.

A parlamentáris normák lepusztulására figyelmeztetett a Kossuth rádióban az Országgyűlés elnöke. Kövér László azt mondta: ennek jelei már a parlament alakuló ülésén is láthatók voltak. Példaként a frakciók egy részének kivonulását, vagy a Momentum frakciót említette. Úgy vélte: ezek a fiatalemberek nincsenek tudatában annak, mit jelent az emberek képviselete. A házelnök beszélt az eredményekről is. Mint fogalmazott: a kétharmados felhatalmazás olyan mozgásteret nyitott a számukra, ami lehetővé tette, hogy egy második rendszerváltozással felérő korrekciót hajtsanak végre az alkotmányos berendezkedésen.

Magyarország uniós csatlakozásának 18. évfordulóját ünnepelték Budapesten a Szabadság téren. Az Európa-napi fesztivál programjain a szervezők szerint több ezren vettek részt. Az esemény az elmúlt két évben a járvány miatt online zajlott. Megrendezték a hagyományos futóversenyt is. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott: most, amikor sok gondja van Európának, azt üzenik, hogy számíthatnak Magyarországra a problémák megoldásában. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője azt emelte ki, hogy nagykorúvá vált Magyarország európai uniós tagsága.

A magyar kormány nem szavazza meg az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről telefonon beszélt az ENSZ közgyűlés elnökével. A tárcavezető közösségi oldalán azt mondta: arra kérte Shahid Abdullahaz-t, hogy az ENSZ továbbra is vesse latba minden tekintélyét a tűzszünet és a béketeremtés érdekében.

Az Oroszország elleni olajembargó vétójára kérte a magyar baloldal Európai Parlamenti képviselőit a Fidesz EP-delegációjának vezetője. Deutsch Tamás a Kossuth rádióban azt mondta: a magyar gazdaság elemi érdeke, hogy ez a javaslat ne valósuljon meg. A képviselő állítása szerint a magyar baloldal az elmúlt hetekben maga is kezdeményezte az olaj- és gázembargót, ahelyett, hogy a magyar emberek érdekét védte volna. Ujhelyi István, az EP-képviselője válaszában úgy fogalmazott: Deutsch Tamás vagy nincs tisztában az eseményekkel vagy tudatosan hazudik.

Holnap 33 százalékkal emelkednek a fővárosban a taxis tarifák. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. A Fővárosi Közgyűlés április 13-án módosította a taxirendeletet. A 33 százalékos emelést a jelentős üzemanyagár-emelkedéssel, valamint a megnövekedett inflációval és a minimálbér emelkedésével indokolták. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ülésen közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Az orosz elnök felelősségre vonását sürgette az ukrán államfő a második világháborúban elhunytak emléknapján. Volodimir Zelenszkij a Kijev melletti Borogyankába látogatott, arra a településre, ahol - miután visszavettek az orosz csapatoktól - nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban. Közben ukrajnai látogatásra érkezett Barbel Bas, a Bundestag elnöke. Volodimir Zelenszkij pénteken azt közölte: erőteljes lépésnek tartaná, ha Olaf Scholz német kancellár május 9-én Kijevbe látogatna a második világháború győzelmének évfordulóján.

Kijevben tárgyal az ukrán elnökkel a horvát kormányfő. Andrej Plenkovic egy nappal az Európa-nap előtt utazott Ukrajnába és az ukrán törvényhozás elnökével is találkozik. A zágrábi miniszterelnöki hivatal azt közölte: Horvátország tudja, milyen katonai agresszió alatt állni, ezért továbbra is politikai, diplomáciai, pénzügyi, humanitárius, technikai és minden egyéb lehetséges támogatást megad Ukrajnának, valamint segítséget nyújt az ukrán menekültek ellátásában.

Előre be nem jelentett látogatásra Ukrajnába érkezett a kanadai miniszterelnök. Justin Trudeau az ukrán elnökkel is tárgyal. A kanadai politikus elsőként a Kijev melletti Irpinybe látogatott el. A települést az orosz erők hetekre megszállták a háború február 24-i kezdete után. Április eleji kivonulásuk után a településen több száz civil holttestére bukkantak. Kanada a kezdetektől fogva széles körű támogatást nyújt Ukrajnának Oroszországgal szemben.

Az ukrán főügyészség nem végleges adatai szerint 225 gyermek vesztette életét és több mint 400 sérült meg az orosz-ukrán háború február 24-ei kezdete óta. A hivatal hozzátette, hogy még nincsenek pontos számok azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak, valamint az Oroszország által megszállva tartott és a nemrég felszabadított területeken. Az orosz bombázásokban több mint 1600 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 126 teljesen megsemmisült.

Indul a Magyar Jégkorong Szövetség a jövő évi elitvilágbajnokság egyik csoportjának megrendezéséért. A másik csoportnak Szlovénia adna otthont. A 2023-as vb-nek eredetileg Szentpétervár adott volna otthont, ám az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség elvette a rendezési jogot az oroszoktól. A megüresedő helyre a magyarok és a szlovénok mellett a finnek és a lettek közösen pályáznak.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×