eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely, a Párbeszéd (b) és Horváth Csaba, az MSZP jelöltje a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás keretében tartott vitán a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2019. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Horváth Csaba a korrupciós gyanú ellenére folytatja polgármesteri munkáját

A vesztegetéssel gyanúsított zuglói polgármester szerint abszurd és alaptalan a gyanú, politikai hátteret sejt az ügy mögött, és várja a bizonyítékokat. Horváth Csaba érdeklődésünkre azt mondta, senkitől nem fogadott el korrupciós pénzt.

Szerdán derült ki, hogy az ügyészség gyanúja szerint 2016-ban Horváth Csaba – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Emellett később egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

A zuglói polgármester kérdésünkre megerősítette, hogy a gyanúsítást közölte vele az ügyészség, viszont az ezt alátámasztó bizonyítékokat nem kapta meg.

"Valaki vallomására alapozva, akit egyébként egy többmilliárdos csalás ügyében terheltként hallgattak meg, gondolták azt, hogy megalapozott a gyanú, hogy bármilyen korrupciós bűncselekményben valaha közöm lehetett ehhez az illetőhöz. A gyanúsítással szemben panasszal éltünk, valamint kértük az ügyészséget, hogy a dokumentumokat, amelyek ezt alátámasztanák, haladéktalanul nyújtsa át. Fura volt, hogy a gyanúsítást megtették, de közölték, hogy még legalább 15 napra van szükségük, hogy a dokumentumokat át tudják adni" – mondta a szocialista politikus.

A Magyar Nemzet kiszivárgott nyomozati iratokra hivatkozva azt írta, egy Fuzik Zsolt nevű férfi állította azt, hogy 2017-ben több részletben több alkalommal is hárommillió forintot adott át Horváth Csabának, meg is nevezte a helyszínt: a Kálvin téren egy kávézóban történt ez.

"Ez hazugság"

– jelentette ki erre a polgármester, de elismerte, a neki bemutatott ügyészségi dokumentumon is ezt az állítás szerepelt.

Az eljárás várható kimeneteléről pedig úgy nyilatkozott, hogy "április 3-ig el fog húzódni ez az eljárás, utána meg arra számítok, hogy talán normális mederbe kerülhet az ügy, és akkor ejtik ezeket a teljességgel abszurd és alaptalan vádakat".

A Magyar Nemzetben is idézett Fuzik Zsolt arról beszélt, hogy egyes politikusok a befolyásukat is felajánlották a parkolási szerződések megkötése érdekében, de erre Horváth Csaba közölte, hogy "ilyen cselekmény nem volt", és megjegyezte, hogy

az őt gyanúsító személyt egy többmilliárdos, magas kormányzati szálakig elérő áfacsalási botránnyal vádolják jelenleg is.

Az ugyanakkor elismerte, hogy ismeri Fuzik Zsoltot, állítása szerint magánügyben találkozott vele, szakmai együttműködés vagy szakmai konzultáció nem volt közöttük.

Az ügy hátterében szerinte az áll, hogy "egy bajbajutott embernek a mindenáron a nagy bűnt megúszni kívánó szándéka találkozott a fideszes kormányzatnak a politikát lejárató és az ellenzék egységet bomlasztó elképzelésével". Biztos volt benne, hogy ez a kampány lesz az elmúlt 30 év legvéresebb a kampánya, mert a Fidesz nem hajlandó a hatalmat, és mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza. "Számítottam ezekre a támadásokra, de arra természetesen nem, hogy én ennek személyesen elszenvedője lehetek" – tette hozzá.

Horváth Csaba közölte, hogy folytatja a munkáját polgármesterként, nem vetődött fel, hogy időlegesen esetleg felfüggeszti a tevékenységét, amíg tisztázódnak a vádak.

"Természetesen folytatom a munkámat, a fideszes lejáratóhadjáratnak pont ez lenne a lényege, hogy egyesével vadássza le az ellenzéki politikusokat. Ezen a logikán a nap végére már nem maradna senki a harcmezőn. Egyet lehet tenni, folytatni a munkát és az igazságot pedig kideríteni" – mondta.

A vesztegetés gyanúját különössé teszi, hogy a kerület korábbi polgármestere, Karácsony Gergely egy 2019-ben, nem sokkal az önkormányzati választások előtt kikerült egy hangfelvételen azt mondta, hogy Zuglóban súlyos ügyek vannak, és kijelentette, hogy "ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak".

"Én korántsem látom ennyire veszélyes helynek Zuglót, remek emberek lakják – mondta erre Horváth Csaba. – Karácsony Gergely ebben a bizonyos hangfelvételben elismerően nyilatkozott rólam, hogy kellően tapasztalt politikus vagyok, az ilyen típusú nyomásgyakorlás velem szemben nem lesz hatásos, merthogy a politikai rutinom ezt fogja tudni kezelni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×