eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje beszédet mond programbemutató rendezvényén a budapesti Flamenco szállóban 2019. január 26-án.
Nyitókép: Mónus Márton

Az MSZP-t és a DK-t támadja Karácsony Gergely egy hangfelvételen

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a kiszivárgott felvételen arról beszél, hogy a zuglói MSZP-sek szétlopják a kerületet, a szocialista Tóth Csaba többször megfenyegette a családját, és ha visszatér Zuglóba, elássák.

A hangfelvétel a YouTube-ra került fel, majd onnan törölték, de azóta több helyen is elérhető. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a magánbeszélgetésben elsősorban az MSZP-hez és a baloldali párt politikusaihoz fűződő viszonyáról beszél szokatlan őszinteséggel.

A felvételen Karácsony Gergely beszél arról, hogy

"az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást".

Kiderült az is, hogy a programba nem szólnak bele, de vannak területek, ahol nincs beleszólása, és eddig csak egyszer csapott az asztalra.

Többször szóba került előválasztási ellenfele, Horváth Csaba, aki most éppen Karácsony polgármesteri helyére pályázik Zuglóban:

"A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban,

jobban mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág” - hangzik el a felvételen, és Karácsony szerint Zugló jól járna Horváth Csabával, mert kontrollálni tudná az ottani erős szocialistákat.

„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent.

Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni.

Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki" - mondja Karácsony a felvételen. Tüttő Katáról pedig azt fejtegeti, nem tudta, hogy „vannak ügyei” az V. kerületben, illetve későn tudta meg, pedig indulhatott volna XII. kerületben is.

Önmagáról pedig úgy nyilatkozik, hogy "az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó akkor Gergő, akkor menj.”

A végén pedig azt közli:

"Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak

(...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

A beszélgetés a végén Tóth Csabáról, az MSZP zuglói elnökéről folyik, róla Karácsony azt mondja, hogy mindig is rossz viszonyban álltak. A beszélgetőtársa megkérdezi, igaz-e, hogy megfenyegette a polgármester családját, mire ő így felel: "Ne viccelj. Többször."

A 444.hu megkérdezte Karácsony Gergelyt a hangfelvételről. A főpolgármester-jelölt arról, hogy ő beszél-e a felvételen, így válaszol: "Megkaptam a választ a vitakihívásra. Nyílt szembenézés helyett titkosszolgálati módszerek, lehallgatott és összevágott hangfelvétel, alighanem az én hangommal."

A körülményekről és a beszélgetőpartnerről nem adott információt, csak azt feltételezi, hogy

ez egy magánbeszélgetés, amely hónapokkal korábban zajlott, de hogy kivel, azt nem tudja beazonosítani.

Szerinte a Fidesz és Tarlós István érdekében állhatott a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése, de azt nem tudja, ki hozta nyilvánosságra. A beszélgetésben állítása szerint nem az MSZP-ről volt szó, hanem az ellenzéki összefogásról, amelynek a programját ő és csapata állította össze. Az MSZP-fenyegetésre pedig így reagált: "Többször beszéltem arról, hogy polgármesterként kaptam fenyegetéseket, de nem politikai szereplőktől. Most sem beszélek másról."

Az asztalra csapás esetéről azt mondta, hogy Baranyi Krisztina 9. kerületi jelöltségével volt kapcsolatban, és ma ő a kerület közös ellenzéki jelöltje. Arról, hogy ha visszatér Zuglóba, elássák, ezt reagálta: "Politikai értelemben használtam, hiszen egy kerületi polgármester a harcai nagy részét nem tudja a nyilvánosság előtt megvívni, mert radar alatt van. Többet tudok tenni az elveimért, hitemért Budapest élén."

Karácsony Gergely saját Facebook-oldalán is reagált. Azt írja, újabb szintet lépett a fideszes kampány, és a hangfelvételen nem hangzik el semmi érdemi, amiről ne beszéltvolna korábban a nyilvánosság előtt is.

"Rengeteget dolgoztunk azért, hogy az ellenzéki egység végre létrejöjjön. A vitáinkon túl vagyunk, az együttműködésünk minden nappal erősebb, ez egy erős és egymással szolidáris, méltányos szövetség. Ez egy csapat. És én sem hagyom, egyikünk sem fogja hagyni, hogy ezt a csapatot bárki meggyengítse. Mert bennünket nem az érdekek, hanem a közös hit köt össze. Minden támadást közös erővel verünk vissza, minden támadás erősíti ezt az összefogást és erősít engem is" - írta az ellenzéki jelölt.

A Kormányinfón Gulyás Gergelyt is kérdezték a hangfelvételről, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy maffiaviszonyokra emlékeztető állapotok vannak a baloldalon, ennek Karácsony Gergely is részese. Szolidáris vele abban a tekintetben, hogy megfenyegették a szocialisták. "Mi a Fideszben egész más tónusban beszélgetünk egymással. Karácsony Gergely magyarázkodása közben szánalmas, még a felvételnél is szánalmasabb" - mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×