eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Tarlós István: Karácsony Gergely megint úgy viselkedik, mint egy előkelő idegen

A volt főpolgármester szerint akkor keverednek össze cégcsoportok, ha azokat Karácsony Gergely összekeveri.

Mint az Infostart korábban megírta, kenőpénzbotrányba keveredett Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere a kerületi parkolási ügyekkel összefüggésben.

Az ügyben Karácsony Gergely főpolgármestert, volt zuglói polgármestert az InfoRádió a Fővárosi Közgyűlés ülése után érte el. Mint mondta, az ülés ideje alatt hallotta a híreket, még tájékozódnia kell az ügyben, beszélni fog Horváth Csabával is. Azt viszont elmondta, hogy tudomása szerint különböző cégcsoportok összemosódnak a nyilvánosságban.

"A BKV informatikai közbeszerzését elnyerte egy cég még a Tarlós István-féle városvezetés idején, amely fiktív számlázás gyanújába került, és itt vannak személyi átfedések is. Ebben az ügyben elrendeltem egy felügyelőbizottsági vizsgálatot. Abból a cégből pedig, amelyik megnyerte a közbeszerzést és amelyet a számlamaffia-üzemeltetésével megvádolták, kivált egy másik cég, amely alvállalkozók nélkül, transzparens módon végzi el a feladatait. Ez fontos az informatikai rendszer stabilitása szempontjából, hogy ne maradjunk alvállalkozó nélkül. Várom a felügyelőbizottság elemzését arra vonatkozóan, hogy volt-e bármilyen érdeksérelem, ami akár a közbeszerzési előkészítésénél vagy azóta teljesítési igazolások kapcsán bármilyen gyanút fölvet. Ami pedig a az új parkolási informatikai hátteret illeti, ott nem tudnék felelősen nyilatkozni, hiszen sok év eltelt azóta, hogy, hogy a zuglói ügyeket ebben a mélységben követtem."

Megszólalt Tarlós István

"Karácsony Gergely és Horváth Csaba is Tarlós István-időszakról beszélt; ez egy rendkívül álnok és gonosz szöveg volt. Karácsony ráadásul közölte, hogy cégcsoportok összemosódnak a nyilvánosságban. A nyilvánosságban az mosódik össze, amit Karácsony összemos. Úgy tűnik számomra, hogy teljességgel képtelen arra, hogy a valóságnak megfelelően csoportosítsa a tényeket és az időpontokat: tulajdonképpen azzal próbálkozik, hogy egy BKV által 2019-ben kötött szerződés befolyásolhatta 2016-2017-ben a zuglói parkolási ügyeket, ez nyilvánvaló képtelenség" – ecsetelte az InfoRádiónak Tarlós István volt főpolgármester.

Különösnek tartja, hogy az ügyben a BKV-t nem is kérdezik.

"A BKV még 2009-ben, tehát a mi időnk előtt 10 évre szerződést kötött az informatikai rendszerei üzemeltetésére, ez a szerződés 2019-ben járt le. Ekkor a BKV pályázat alapján teljesen önállóan, a fővárostól függetlenül a rendszerüzemeltetésre szerződést kötött a korábbi cég valamilyen utódának tekintett kft.-vel. Ez a most támadott kft. működtetett állítólag számlagyárat, de nem a BKV-nál, hanem máshol, más szerződés keretében, a BKV-nak a számlagyárhoz nincs köze, teljesen intakt. Egyébként a szerződésből ez a kft. magától szállt ki valamikor 2020-2021 táján, nem pedig Karácsony Gergelynek köszönhetően" – magyarázta.

A BKV és a zuglói parkolás kettő

Szerinte tehát a zuglói parkolási szerződésnek és a BKV informatikai üzemeltetési szerződésének semmi köze egymáshoz, és "a két cégcsoport összemosódása is ostobaság", a BKV-nak a zuglói parkolási céggel semmiféle jogviszonya nem volt.

Tarlós István úgy véli, a zuglói parkolási szerződésről annyit érdemes még tudni, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármesterként indulatos levelekben követelte, hogy Zuglóban fizetős parkolás legyen, formálisan a Fővárosi Közgyűlésnek kellett meghoznia erről egy elvi döntést, de a parkolási szerződést már Zugló intézte.

"Igaz a mondás a zuglói parkolási szerződésre is, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején történt, csak éppen nem a fővárosban, hanem Zuglóban" – foglalta össze.

Horváth Csaba szerinte ugyanígy "'érthetetlenül beszél".

"Horváth Csaba mit keresett egyáltalán 2016-2017-ben Zuglóban? Ha tiszta, azzal kellett volna kezdenie, hogy visszautasít mindent, hogy köze sem lehet ezekhez a szerződésekhez, de nem ezzel védekezett" – magyarázta Tarlós István.

Szerinte a BKV vezérigazgatója megerősítheti majd a nyomozás során, hogy a főváros előző vezetése nem tudhatott semmit a BKV-val szerződő cég hátteréről.

"Nem ismerjük igazából a zuglói parkolási szerződés történetét, csak annyit tudunk róla, hogy Karácsony Gergely először elmondta, hogy bűncselekményre gyanakszik, majd szó nélkül aláírta a szerződést. De az én időszakomban a főváros egyetlenegy parkolási szerződést sem kötött" – szögezte le.

"Nagyon furcsa, hogy a fővárostól és a városvezetéstől teljesen független céges szerződéseknél Karácsony Gergely rendszeresen Tarlós-időszakról beszél, ahol meg ő maga írt alá egy vitatott szerződést, ott meg úgy viselkedik, mint egy előkelő idegen. Ez egy meglehetősen furcsa kommunikációs módszer, nekem kicsit sem szimpatikus" – tette hozzá Tarlós István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×