eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs - a nap hírei

Megtiltotta a tűzijáték rendezését a Lánchídon a főváros vezetése. A koronavírus-világjárvány okozta károk kezelése áll az unió jövő évi költségvetése középpontjában.

Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amelynek vezetője a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését.

Kedvezményt ad a főváros a nem lakás céljára kiadott ingatlanok bérlőinek. A Fővárosi Közgyűlés módosította a lakásrendeletet is, amely olyan együttműködést hoz létre az önkormányzat és a bérlők között, hogy a fizetési nehézséggel küzdő lakók elkerülhessék a kilakoltatást. A közgyűlés döntése értelmében drágul a parkolás Budapesten augusztustól, több kerületben pedig bővül a fizetős zóna. A képviselők arról is határoztak, hogy vizsgálóbizottság alakul az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.

Csökkentik a sebességhatárt a Lánchídon, ahol szombattól legfeljebb óránként 30 kilométeres sebességgel lehet haladni. A fővárosi vezetése döntött arról is, hogy mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható, mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a szerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes megerősítette: heteken belül kiírják a közbeszerzési eljárást a Lánchíd felújítására.

Támogatná a Lánchíd autómentessé tételét a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az Indexnek adott interjújában hangsúlyozta: attól nem kell tartani, hogy Lánchíd a Dunába szakadna, de vannak olyan szerkezeti korróziók, amelyek miatt egyes darabjai lehullhatnak a hajókra vagy az alsó rakparton közlekedőkre.

Megemeli az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat működtetésére szánt összeget a kormány - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László elmondta: jövőre az eredetileg tervezettnél 22 milliárd forinttal jut több erre, a növekmény jelentős része bérfejlesztésre fordítható.

A szociális dolgozóknak is 500 ezer forintos bérkiegészítést követelnek a parlament ellenzéki frakciói és szakszervezetek. Az ágazat helyzetéről folytatott egyeztetés után Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta: az ágazat dolgozói mindenféle kormányzati és társadalmi elismertség nélkül álltak helyt az elmúlt időszakban.

Már nyáron elkezdené az ellenzéki egyeztetéseket a következő országgyűlési képviselő-választásra az MSZP. Tóth Bertalan elnök, frakcióvezető közölte: az MSZP új alapszabálya lehetővé teszi, hogy a szocialisták mind a 106 választókerületben részt vegyenek az előválasztáson, illetve a miniszterelnök-jelöltet is előválasztáson válasszák ki.

Békeidőben is megtartanák a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti egészségügyi ellátás sok elemét a házi gyermekorvosok. Póta György, a szakmai egyesület elnöke ezek közé sorolta a telefonos konzultációt, a telemedicina alkalmazását, vagy az e-recept rendszerét.

Összesen 7 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 4114-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így 576-ra emelkedett az elhunytak száma, 2618-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 920.

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk kezelése áll az Európai Unió jövő évi költségvetése középpontjában. Az Európai Bizottság javaslatát bemutató Vera Jourová alelnök kiemelt célnak nevezte a gazdaság fellendítését, a beruházások mozgósítását, valamint a pénzpiacok támogatását.

Szlovákiában negatív lett az államfő első koronavírus tesztje. Zuzana Čaputovát azért vizsgálták, mert a pozsonyi elnöki hivatal egyik alkalmazottja kapcsolatba került egy fertőzöttel. Az államfő és közeli munkatársai péntekig karanténba vonultak.

Világszerte elérte a 477 ezret a koronavírus okozta halálesetek száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 9 millió 240 ezret, a gyógyultaké pedig a 4 millió 600 ezret.

Háborús és emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával vádat emelt a hágai különleges ügyészség a koszóvói elnök és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg több egykori tagjai ellen. A vádirat szerint Hashim Thaci és az UÇK parancsnokai csaknem 100 gyilkosságért felelnek, amelyeket az 1998-99-es szerb-koszovói konfliktus idején követtek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×