eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

30-as tábla kerül a Lánchídra, nem lesz rajta tűzijáték

Június 27-től, szombattól 30 kilométer/órára csökken a megengedett sebességhatár a Lánchídon. A Fővárosi Önkormányzat vezetése döntött arról is, hogy megtiltja a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel elkezdődik a 171 éves híd felújítása.

A városvezetés a Lánchíd terhelésének csökkentése érdekében már intézkedett az 5 tonnánál nehezebb járművek hídról történő kitiltásáról. A Budapest Közút mint a Lánchíd fenntartója napi szinten ellenőrzi a híd állapotát, az észlelt hibákat kijavítják, hetente adnak jelentést a városvezetésnek. Az ő javaslataik alapján döntött most úgy a városvezetés, hogy a Lánchíd megóvása, védelme érdekében újabb intézkedéseket hoz.

  • A hídon, június 27-től 30 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, és
  • a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható,

mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához – közölte Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes.

Három éve húzódik az ügy

A Lánchíd felújítását már 2017-ben elkezdte tervezni a felújítást az akkori városvezetés. 2018 tavaszán a fővárosi közgyűlés döntött is a beruházásról. A Lánchíd rekonstrukciójának menetrendje többször is változott, mígnem 2019 májusában a közgyűlés már arról döntött, hogy novemberben indul a Lánchíd és környéke felújítása, a közbeszerzési eljárás előkészítése is elkezdődött.

Októberben azonban Tarlós István jelezte, hogy a beérkezett árajánlatokat túl magasnak találja, emiatt árfelülvizsgálatot rendel el, ezzel egy időben pedig rendszeresen kezdték vizsgálni az átkelő állapotát.

A Lánchíd felújítása azonban azóta sem kezdődött el, és a kormány, valamint a városvezetés napi szinten vitatkozik azon, hogy mikor indul a beruházás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×