INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

vitézy dávid

lánchíd

budapest

felújítás

Budapest, 2019. október 16. A Széchenyi Lánchíd délelőtti forgalma, előtérben a Clark Ádám téri körforgalom virágai.  MTVA/Bizományosi: Róka László

Vitézy Dávid egy autómentes Lánchíd felé húz

Infostart

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint, ha a hídon csak buszok és kerékpárosok közlekednének, nem kéne az Alagúttal együtt felújítani, és a Széchenyi tér is máshogy nézhetne ki.

A Lánchíd a Dunába szakadni nem fog, de vannak olyan szerkezeti korróziók mind a járdán, mind az útpályán, amik azt okozhatják, hogy a hídnak egyes darabjai lehullhatnak akár a hajókra, akár az alsó rakparton közlekedőkre. Ez a fajta állapotromlás az alagút esetében nem áll fenn – emelte ki Vitézy Dávid az Indexnek nyilatkozva.

Megjegyezte,

ha a Lánchidat továbbra is egy autós hídként képzeljük el, akkor valóban indokolt lehet az Alagúttal együtt felújítani,

hogy ez az egész útszakasz minél rövidebb ideig legyen lezárva, de utóbbi műszaki állapota sürgős beavatkozást nem tesz szükségessé, akár egy évtizedet is kibír. Ha viszont egy gyalogos, kerékpáros, autóbuszos prioritású híd lenne a Lánchíd, akkor a felújításban ennek az egyidejűségnek sokkal kevesebb haszna van – vélekedett a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Ugyanakkor hozzátette, arra viszont,

hogy a Lánchíd teljesen gyalogos kialakítású legyen nem biztos, hogy alkalmas, a funkcionális kialakítása miatt,

és ez az ott közlekedő autóbuszok miatt sem javasolt. Szerinte a Lánchídnak ma nagyon jelentős szerepe van a buszhálózatban, ezt érdemes lenne megtartani.

Biztosnak nevezet továbbá, hogy élőben fogjuk sok évig tapasztalni, hogy milyen Lánchíd nélkül a budapesti autós közlekedés, mert a felújítás alatt a hídra nem fog autó felhajtani.

Vitézy Dávid a Lánchíd pesti hídfőjénél található Széchenyi tér teljes rekonstrukcióját is nagyon időszerűnek nevezet. Hiszen, mint fogalmazott, ez egy autóközpontú tér, amit nem lehet szabályosan sehonnan megközelíteni.

Emlékeztetett, a tér teljes újratervezését a kormány 100 százalékban finanszírozza, első körben viszont érdemes a Lánchíd felújítására koncentrálni. „Azt javasoljuk, hogy 18 hónap legyen a lezárási idő, amit a tenderben megfogalmaznak, ami elég idő arra, hogy lássuk, hogy a város közúti forgalmára ennek milyen hatása van és a Lánchíd autómentesítése megtartható-e a felújítás után is. Én abban bízom, hogy igen” – zárta sorait Vitézy Dávid.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018