eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Megalakult a gazdaságvédelmi operatív törzs

Gazdaságvédelmi operatív törzs irányítja a gazdaság újraindítását, a testület most állt fel, a mandátuma 2022 végéig szól. A pénzügyminiszter idén 3 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, jövőre viszont már 4,8 százalékos növekedéssel.

További kormányzati lépésekre van szükség a járvány gazdasági hatásainak leküzdése és a munkahelyek megvédése érdekében. A kormány ezért hozta létre a gazdaságvédelmi operatív törzset. Ennek elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt mondta, akkor tudják javítani a magyar vállalkozások helyzetét is, ha nemcsak a támogatások (vagyis a direkt ösztönzők), hanem a szabályozási környezet terén is előre tudnak lépni.

A járvány miatti digitalizációs kényszerhelyzet tapasztalatait is szeretnék hasznosítani - fejtette ki a pénzügyminiszter. Még mindig vannak ugyanis olyan formanyomtatványok, amelyek kitöltése nehézkes lehet. Ezeket szeretnék egyszerűbbé tenni és az állami bürokrácia felületeit is szeretnék a felhasználók számára elektronikusan is elérhetővé tenni. "Következő ülésünkön már konkrét ügyekkel fogunk foglalkozni, erre az ülésünkre meghívtam Parragh Lászlót, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként ismertet egy tanulmányt, amely a vállalkozók szempontjából mond néhány tanulságos esetet, olyan akadályokat, amelyekkel érdemes ennek a testületnek foglalkoznia" - közölte Varga Mihály.

Számolni kell azzal, hogy a járvány visszaesést okoz majd a magyar gazdaságban - mondta még a tárcavezető, ismertetve, hogy folyamatosan frissítik a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisaikat, de egyelőre nem kell változtatniuk azon, amit a konvergenciaprogramban közöltek: összességében 3 százalékos visszaeséssel számolnak idén, 2021-re pedig 4,8 százalékos növekedéssel.

"Az alacsonyabb bázis után egy erőteljesebb növekedési pályára állhat a gazdaság, de ehhez dolgozni is kell.

Ha nem teszünk semmit, akkor nagyon sok olyan, egyébként fontos és hatékony, versenyképes kapacitással rendelkező vállalkozás mehet csődbe, amely ezt a járványveszélyt túl tudta volna élni".

A gazdaságvédelmi akcióterv a pénzügyminisztériumi becslések szerint 3 százalékkal járul hozzá a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály arról is beszámolt, hogy a gazdaságvédelmi alap idei évi 923 milliárd forintjából eddig 904 milliárd forintot használtak fel.

A járvány alatt a magyar gazdaság teljesítménye áprilisban érte el a mélypontját, májusban azonban már megkezdődött a kilábalás a pénzügyminisztérium adatai szerint. "Idén az első negyedévben 2 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, amivel megelőzzük a V4-ek országait, és ez a növekedési ütem 4,6 százalékkal voltunk az uniós átlag felett. Vagyis jócskán fölötte voltunk a kormány által kitűzött 2 százalékos értéknek" – mutatott rá a tárcavezető.

Varga Mihály szerint optimizmusra ad okot, hogy Magyarország még mindig vonzó termelési, befektetési célpont, és ha csúsznak is, de folyamatban vannak a gazdasági lehetőségeket bővítő beruházások. Továbbá ismét élénkül a kiskereskedelmi forgalom, és a háztartások megtakarításai is növekednek.

A most felállt gazdaságvédelmi operatív törzset a pénzügyminiszter vezeti, a testület tagjai többek között a gazdaságban lényeges irányítói vagy szervezői szerepet betöltő állami cégek és hatóságok vezetői. Tanácskozási joggal a kormánytól független szervezetek is bekapcsolódnak a törzs munkájába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×