eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szkopje, 2018. szeptember 20.Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen, Szkopjéban 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen, Szkopjéban 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Peter Pellegrini: új lendületet kaphat az unió

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök elégedett Ursula von der Leyen jelölésével az Európai Bizottság élére. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a német politikus jelöléséről egyhangú döntés született.

"Nem állítom, hogy minden politikai csoportnak tetszik a döntés, vagy hogy minden tagállami miniszterelnök elégedett lenne, de meggyőződésem, hogy jó jelöltet választottunk. Elképzelhető, hogy

egyes politikai csoportokon belül ez ellentmondásos reakciókat szülhet, de összességében egységet mutattunk"

– így reagált Peter Pellegrini Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölésére.

A szlovák miniszterelnök nagyra becsüli azt a tényt, hogy a továbbiakban egy nő irányíthatja az Európai Bizottságot.

"Azt gondolom, mindez pozitív üzenet a társadalom és minden nő számára, de még az iskolás diáklányoknak is, akikre ösztönzően hathat, hogy megéri a kemény munka, mert egy nő is betölthet ilyen fontos politikai pozíciót" – jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette:

jó megjelenésű, sikeres hölgyről van szó, aki új lendületet adhat az uniónak,

és új szemléletet a jövőre nézve.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a jelöléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, "az új korszak új embereket követel, és mi lehetővé tettük, amikor újakat választottunk". Lengyelországot említette példaként, amelyet több dolog is összekapcsol az Európai Bizottság elnökének jelölt német politikussal. Babiš szerint ez az iparpolitika, a gazdasági verseny, az innovációk, valamint a NATO-val és Oroszországgal való kapcsolata.

A cseh miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a 21 cseh európai parlamenti képviselő egységes álláspontot képvisel majd a július 16-i szavazáson, és mindegyikük támogatni fogja Ursula von der Leyent.

"Számunkra – azaz Csehország, a visegrádi négyek és Olaszország számára – fontos, hogy nem hagytuk érvényesülni a csúcsjelöti rendszert. Ezt az elejétől fogva elvetettük, végül pedig sikerrel jártunk"

– jegyezte meg a cseh kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×