eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mögött Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b-j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fölényes győzelmet arattak a kormánypártok az EP-választáson

A Fidesznek győzelmet, a DK-nak és a Momentumnak sikert, az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek nagy kudarcot hozott az európai parlamenti választás. Az már bizonyos, hogy a Néppárté lehet a legnagyobb frakció az új Európai Parlamentben. Itt visszanézheti a választás legfontosabb pillanatait.

2019.05.26. 23:53

Gyurcsány Ferenc: a Fidesz elvesztette kétharmadát

Az EP-választáson "ezüstérmes" Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Fidesz vesztett egymillió szavazót, a DK megkétszerezte táborát.

2019.05.26. 23:42

Tóth Bertalan: nem mond le az MSZP elnöksége

Kudarcnak tekinti az EP-választás eredményét, de a párt elnöksége nem mond le - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Azt is közölte, hogy szombaton dönt a párt választmánya az egyetlen mandátum gazdájáról.

2019.05.26. 23:38

Salviniék nagy győzelmet arathattak

A kormányzó, jobboldali Liga nagyarányú győzelmét jelezték előre a felmérések röviddel urnazárás után az Olaszországban vasárnap tartott európai parlamenti választásokon.

2019.05.26. 23:25

Radikális lépés a kudarc után Görögországban

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be vasárnap este Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól az európai parlamenti (EP-)választásokon.

2019.05.26. 23:18

Orbán Viktor: korszakos győzelmet arattunk

Köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott. A minden korábbinál nagyobb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, Európában a helye - fogalmazott a kormányfő. "Rekordrészvétel mellett, rekordgyőzelmet arattunk" - mondta Orbán Viktor, aki a nemzetegyesítés nagy, vissza nem térő lehetőségének nevezte a győzelmet, hiszen, mint mondta, a határon túli magyarok képviselői is ott lesznek Brüsszelben, együtt képviselhetik a magyarok érdekeit. "Az emberek Magyarországon azt gondolják, hogy változásra van szükség az Európai Unióban. Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást."

2019.05.26. 23:11

Ők utazhatnak az EP-be

Mandátumszerzők pártonként 99,9 százalékos feldolgozottságnál:

FIDESZ-KDNP (13 mandátum): Bocskor Andrea Deli Andor Deutsch Tamás Gál Kinga Győri Enikő Gyürk András Hidvéghi Balázs Hölvényi György Járóka Livia Kósa Ádám Dr. Szájer József Tóth Edina Dr. Trócsányi László

DK (4 mandátum): Ara-Kovács Attila Dr. Dobrev Klára Dr. Molnár Csaba Rónai Sándor

MOMENTUM (2 mandátum): Dr. Cseh Katalin Donáth Anna Júlia MSZP-PÁRBESZÉD (1 mandátum): Dr. Tóth Bertalan

JOBBIK (1 mandátum): Gyöngyösi Márton

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a még meg nem számolt, körülbelül hatvanezer külképviseleti és levélszavazat várhatóan nem befolyásolja a választás eredményét.

2019.05.26. 23:04

Finnországban a konzervatívok győztek

A konzervatív Nemzeti Koalíció nevű párt kapta a legtöbb szavazatot, 20,8 százalékos eredményével a párt 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, akárcsak a jelenlegi ciklusban. A második helyen a zöldek futottak be a voksok 16 százalékával, így két EP-képviselőjük lesz. Harmadik helyre futottak be a szociáldemokraták, akik a jelenlegi ciklushoz hasonlóan két politikust küldhetnek Strasbourgba. Juha Sipila miniszterelnök liberális Centrumpártja pedig rontott 2014-es eredményéhez képest, és a jelenlegi három helyett csak két mandátumot szerzett az EP-ben. A nacionalista, euroszkeptikus Finnek nevű párt - akárcsak a 2014-ben alakult EP-ben - két mandátumot szerzett 13,8 százalékos eredménnyel. A részvételi arány 42,7 százalékos volt.

2019.05.26. 22:59

Szanyi Tibor bízik a két mandátumban

Az MSZP EP-képviselője szerint a párton belül mélyreható következményei lehetnek a gyenge európai parlamenti szereplésnek. Szanyi Tibor: az InfoRádiónak azt mondta: az előzetes eredmények után is bízik abban, hogy párja két mandátumhoz jut. Hozzátette: ha csak egy mandátuma lesz a szocialistáknak, arról az MSZP választmánya neki vagy Újhelyi Istvánnak fogja majd odaadni. Szanyi Tibor szerint ugyanakkor az EP-választási szereplés nem érinti majd a Párbeszéddel kezdett együttműködést.

2019.05.26. 22:49

Megszólalt a Néppárt csúcsjelöltje

A magas részvételi arányt tartja az európai parlamenti választás legfőbb eredményének Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A magas részvételi arány szerinte az Európai Unió (EU) intézményei közül a parlamentet erősíti. A politikus hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány révén megerősödött EP-nek a többi tényezővel megegyező, "egyenlő befolyással kell rendelkeznie" az EU-s tisztújításról a választás után kezdődő vitában. Az emberek részvétele a választáson azt jelzi, hogy "az európai demokrácia él" - tette hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje.
MTI/AP/Markus Schreiber
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje. MTI/AP/Markus Schreiber

Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választási szerepléséről érkező - a párt támogatottságának növekedését jelző - részadatokat örömtelinek nevezte. A CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) összesített eredménye viszont csalódást keltő, de így is a CDU/CSU szövetség Németország vezető Európa-párti ereje - mondta Manfred Weber.

Az EP előrejelzései szerint a CDU/CSU a szavazatok 28,6 százalékát gyűjtötte össze, amivel ugyan az első helyen végzett, de valamennyi országos szintű választást - az EP-választások mellett a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat is tekintve - ez a leggyengébb eredménye. A pártszövetség a legutóbbi, 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest több mint 7 százalékpontot, a 2017-es Bundestag-választáson elért 32,9 százalékhoz képest több mint 4 százalékpontot gyengült. A visszaesés a CDU szereplésének tulajdonítható, a CSU erősödött.

2019.05.26. 22:42

LMP-bukás: átmentek a Momentumhoz a szavazók

Még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzheti a magyar zöldeket. Lemondott a teljes pártvezetés. Elemzői vélemények.

2019.05.26. 22:30

Jávor Benedek valószínűleg nem jutott be az Európai Parlamentbe

Az ellenzék egésze nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy gátat szabjon a Fidesz előretörésének - mondta az InfoRádiónak Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője, az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti képviselő-jelöltje, aki a közös listáján a negyedik helyen szerepelt.

A politikus szerint a szövetség stratégiája nem volt sikeres, de a szövetségkötés maga racionális ötlet volt. Jávor Benedek sajnálja, hogy bár egész európai szinten előrébb lépett a zöld gondolat, a zöld politikai erők megerősödtek, Magyarország kivételt jelent, és nem lesz magyar zöld politikus az Európai Parlamentben. Mint mondta, egy ilyen nagyarányú vereségnek szerinte súlyos következményei kell, hogy legyenek.

2019.05.26. 22:19

Novák Katalin: legalább annyi képviselőnk lesz, mint eddig

Visszafogottan nyilatkozott a Fidesz alelnöke az InfoRádióban az EP-választás éjszakáján.

2019.05.26. 22:12

Magyar Nemzet: hatalmas Fidesz-siker

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben. A magyarnemzet.hu vasárnap esti cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

2019.05.26. 22:08

Szlovákia: képviselet nélkül maradhatnak a felvidéki magyarok

Lapértesülések szerint a PS-Spolu koalíció nyerte meg a szlovákiai EP-választást 20,1 százalékos eredménnyel, az MKP az ötszázalékos határon, a Híd jóval alatta.

2019.05.26. 22:01

Lemondott az LMP teljes vezetősége a választási kudarc után

A pártnak valószínűleg nem lesz képviselője az Európai Parlamentben. A párt eredményváróján összehívott sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt pártelnök bejelentette, hogy az elnökség ezzel is segíteni akarja a teljes tisztújítást. Úgy értékelte, hogy a választók megbüntették a pártot a tavalyi, párton belüli balhék miatt.

2019.05.26. 21:58

Így szavazott a Trónok harca sztárja

Nikolaj Coster-Waldau dán színész, producer, és forgatókönyvíró, aki Jaime Lannistert alakította minden idők egyik legnépszerűbb televíziós sorozatában, azt írta közösségi oldalára, hogy ha az Európai Unióban élők hallatni akarják a hangjukat, szavazniuk kell. Arról is írt a színész, hogy egyik gyermeke, lánya, Filippa most szavazott először.

2019.05.26. 21:49

Örömteli és csalódást keltő eredményt is lát Weber

Az európai parlamenti választás legfontosabb fejleménye a magas részvételi arány, amely az Európai Unió (EU) intézményei közül a parlamentet erősíti - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje vasárnap Berlinben, az urnazárás után tett nyilatkozatában.

2019.05.26. 21:45

Sebastian Kurz osztrák kancellár "megerősítve" érzi magát

Így reagált a politikus arra, hogy az előrejelzések szerint pártja képes volt elsöprő győzelmet aratni az európai parlamenti választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után. Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amelynek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a voksok várhatóan nagyjából 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (MTI/EPA/Christian Bruna)
Sebastian Kurz osztrák kancellár (MTI/EPA/Christian Bruna)

Múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta támogatói előtt: "bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni".

2019.05.26. 21:42

Elemzők: a Momentum akár a Jobbikot és az MSZP-t is verheti

Csizmadia Ervin szerint jó kérdés, hogy a Gyurcsány-pártból ezek után Dobrev-párt lesz-e, a pártelnöknek ugyanis volt népszerűségi plafonja. A Magyar Nemzetnek értesülései vannak az adatokról.

2019.05.26. 21:39

MN-értesülés: Fidesz 13, DK 4, Momentum 2

Két képviselőt küldhet az olimpiaellenes párt az EU-s törvényhozásba, ha igazak a Magyar Nemzet értesülései a 88 százalékos feldolgozottságról.

2019.05.26. 21:32

A budapesti részvételi arány mindent ver

60 százalék fölötti a részvételi arány a főváros XII. kerületében, Budapest minden megyénél több polgárt vitt el választani vasárnap.

2019.05.26. 21:29

Le Pen győzelmet hirdetett, Macron csalódott

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban. A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez "a nép győzelme", a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint

Macronnak "le kell vonnia a következtetést", és "nincs más választása", mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de a Köztársaság Lendületben (LREM) így is "tisztesen helytállt" korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest.

2019.05.26. 21:24

Kanász-Nagy Máté már a következményekről beszél

Úgy tűnik, az LMP-nek egy képviselője sem lesz az Európai Parlamentben. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint le kell vonni a következtetéseket, egy felelős vezetés nem maradhat a helyén. A politikus az InfoRádiónak azt mondta, hogy szerinte az országgyűlési választásokon nyújtott teljesítményért és a párton belüli konfliktusok miatt megbüntették a választók a pártot, amelynek nyáron új vezetőket kell választania.

2019.05.26. 21:19

Értékelt Brüsszelben a zöldek csúcsjelöltje

Ska Keller elégedett az eredményekkel. A politikus azután beszélt erről a sajtónak, hogy kiderült, erősödtek a zöldek, különösen Németországban, Keller hazájában, valamint Írországban.

"A változtatásra kaptunk mandátumot az Európai Parlamentben. Ezt a mandátumot nagyon komolyan vesszük. El akarjuk érni, hogy legyen azonnali cselekvés klímaügyben - tudósította Keller szavait az Euronews.

Firenze, 2019. május 2.
Ska Keller, az Európai Zöld Párt listavezetője az európai parlamenti választásokra az Unió helyzete című firenzei konferencián 2019. május 2-án.
MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

2019.05.26. 21:14

Elemzők: a Momentum akár a Jobbikot és az MSZP-t is verheti

Csizmadia Ervin szerint jó kérdés, hogy a Gyurcsány-pártból ezek után Dobrev-párt lesz-e, a pártelnöknek ugyanis volt népszerűségi plafonja. A Magyar Nemzetnek értesülései vannak az adatokról.

2019.05.26. 21:13

Lengyelországban Kaczynski pártja áll az élen

Az Ipsos lengyelországi exit poll felmérése szerint 42,4 százalékkal van az élen a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság, második az ellenzéki pártokat tömörítő Európai Koalíció 39,1 százalékkal, harmadik 6,6 százalékkal a szociáldemokrata Tavasz, negyedik 6,1 százalékkal a nacionalista Konföderáció.

2019.05.26. 21:07

RMDSZ: erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

2019.05.26. 21:03

Elemzők: a DK-nak sikerült valamire rátalálnia

A Demokratikus Koalíció előrelépését látják elemzők Dobrev Klára színre lépésével. Pulai András szerint az, hogy az ellenzéki szavazók "közlekedőedény-szerűen" működnek, elsősorban a Fidesz érdeke.

2019.05.26. 20:59

Világsztárok is szavaztak és szavazásra buzdítottak

Az Oscar-díjas spanyol színésznő, Penélope Cruz meg is osztotta az Instagramon, hogy elment szavazni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vota ? #vote

Penélope Cruz (@penelopecruzoficial) által megosztott bejegyzés,

2019.05.26. 20:55

Itt van az Európai Parlament első mandátumbecslése

Az Európai Parlament a honlapján közölt mandátumbecslést az eddig rendelkezésre álló részeredmények, exit pollok és felmérések alapján:

  1. 173 képviselője lesz az Európai Néppártnak,
  2. 147 a szociáldemokrata S&D-nek,
  3. 102 a liberális ALDE-nak,
  4. 71 a Zöldeknek,
  5. 58 az Európai Konzervatívok és Reformereknek,
  6. 57 a jobboldali Nemzetek és Szabadság Európájának,
  7. 56 az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európájának,
  8. 42 az Egységes Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldalnak.
  9. Összesen 37 képviselőt küld a többi pártszövetség, nyolc képviselő pedig független lehet.
2019.05.26. 20:47

A brexitpártiaké a győzelem – uniós körkép az exit pollokból

Megérkeztek az uniós országok első exit poll mandátumbecslései.

2019.05.26. 20:46

Magyar Nemzet: 55 százalékon a Fidesz

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

2019.05.26. 20:45

A Néppárté lesz a legnagyobb frakció

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. A szociáldemokraták (S&D) a második helyre futhatnak be.

2019.05.26. 20:43

Németországban nyert a CDU-CSU

Noha vesztettek népszerűségükből a kormányzó pártok, így is a szavazatok 28 százalékával nyert a CDU-CSU, a másodikok a zöldek 22 százalékkal, a nagykoalíció másik résztvevői, a szociáldemokraták lecsúsztak a harmadik helyre, a negyedik a szélsőjobboldali AfD 10,5 százalékkal.

2019.05.26. 20:38

Nagy Britanniában a brexit-pártiaké a győzelem – uniós körkép az exit pollokból

Megérkeztek az uniós országok első exit poll mandátumbecslései.

2019.05.26. 20:36

Este fél 8-ra valamennyi szavazókör bezárt

Esti helyzetértékelés Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökétől.

2019.05.26. 20:32

A spanyoloknál a szocialisták vezetnek

Az április végi spanyol választások győztese, a kormányzó szocialisták vezetnek 18 mandátumot szerezhetnek, szemben a 2014-es 14-gyel. A szélsőjobboldali VOX pártnak történetében először lesz EP-képviselője, 4-5 helyre számíthatnak - tudósít az Euronews.

2019.05.26. 20:27

Jobbik: álhírekkel próbálta kivégezni a pártot a kormány

Jakab Péter, a Jobbik EP-listáján harmadik helyen álló politikus az InfoRádióban elmondta, a Jobbikra kirótt bírság behatárolta a párt kampánylehetőségeit, ugyanakkor szerinte a Fidesznek nem sikerült felszalámiznia a pártot.

2019.05.26. 20:17

Franciaországban Le Pen pártjának győzelmét valószínűsítik

A Harris exit pollja szerint Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés a szavazatok 24 százalékával nyeri az EP-választás Franciaországban 49,6 százalékos részvételi arány mellett, ezzel 22-26 helyet kaphatnak az Európai Parlamentben, Emmanuel Macron és az En Marche pedig 22,5 százalékkal második lesz, így 20-24 hellyel számolhatnak Brüsszelben.

Harmadik helyen várhatóan a Zöldek/Európai Szabad Szövetség végez 12,5 százalékkal (11-14 hely), a Republikánus Párt negyedik 8,5 százalékkal (7-10 hely), a Szocialista Párt és a Talpra Franciaország pedig egyaránt 6,5 százalékot kaphatott (egyaránt 5-8 hely).

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője kilép egy szavazófülkéből az európai parlamenti (EP) választáson a franciaországi Henin Beaumontban 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit.
MTI/AP/Michel Spingler
Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője kilép egy szavazófülkéből az európai parlamenti (EP) választáson a franciaországi Henin Beaumontban 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. MTI/AP/Michel Spingler

2019.05.26. 20:14

Kovács Zoltán: nagy bejelentéssel készül Orbán Viktor kedden

Kedden EU-csúcs lesz, akkor reagál Orbán Viktor az eredményekre nemzetközi szinten - erősítette meg a korábbi híreket Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős kormányszóvivő.

2019.05.26. 20:12

Gál Kinga: nagy változás lesz a frakciók között

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP Ep-képviselője az InfoRádiónak nyilatkozva nem vállalkozott annak megtippelésére, hogy hány mandátumot szereztek, de örült a magas részvételnek, és köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni. "Reménykedünk, hogy a Fidesz-KDNP képviselőjeként olyan Néppártban ülhetünk, amilyet mi is szeretnénk. Ebben segít az az eredmény, amit elérünk ma este" - mondta a képviselő, és hozzátette, minden új parlament felbolydulást hoz, de most különösen nagy változás lesz a frakciók között is. "Az Európai Néppártnál akkor tartunk ki, ha nem köt olyan koalíciót, amely nem fogadható el nekünk. Remélem, a mi súlyunk ad egy olyan löketet, hogy a Néppárt ne menjen el teljesen balra" - mondta.

2019.05.26. 20:05

Különösen izgalmas órák elé néz az LMP és a Momentum

A zöldeknek az EP-mandátum megtartásáért, a Momentumnak az érdemi szavazógyarapodásért kell drukkolnia - hangzott el az InfoRádió élő választási műsorában. A nagyobb-közepes pártoknak nem lesz gond a küszöb megugrása, de minél magasabb a részvétel, az 5 százalékot annál több szavazóval lehet csak elérni, ezért a kis pártok - LMP, Momentum - korántsem lehetnek nyugodtak - vélik az elemzők.

2019.05.26. 20:01

Nézőpont: nagyot nyert a Fidesz

A közvélemény-kutató 1000 főt hívott fel az európai parlamenti választás hétvégéjén, a felmérés szerint az európai parlamentbe a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum küldhet képviselőt. A Fidesz-KDNP 14, a DK, az MSZP és a Jobbik 2-2-2, a Momentum pedig 1 mandátummal számolhat. A felmérésről bővebben írt az Infostart itt.

2019.05.26. 19:56

Negatív rekorderek és élenjárók

A baranyai Gyöngyösmellék és a somogyi Latócsa 20 százalékos részvétellel holtversenyben az utolsók és a szintén somogyi Mezőcsokonyán is csak a jogosultak 23 százaléka szavazott. A Zala megyei Pusztaapáti produkálta a legnagyobb részvételt, igaz, ez a 92,31 százalék mindössze 24 főt jelent. Szorosan mögötte következik a sorban a szintén zalai Iborfia és Zalaszombatfa 88,89 illetve 86,96 százalékkal - írja az Index.

2019.05.26. 19:45

Dániában is rekordmagas volt a részvétel

A választók 63,2%-a szavazott. A korábbi rekordot 2009-ben mérték, akkor 59,5%-os volt a részvétel. A belgiumi részvételi adatokat még nem közölték, de egyelőre úgy tűnik, hogy mindössze három tagállamban csökkent a szavazókedv az előző, 2014-es EP-választások után: Bulgáriában, Litvániában és Máltán - írja tudósításában az Euronews.

2019.05.26. 19:40

Hamarosan jönnek a mandátumbecslések

Az EP 18 órától közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján, 20.15-től pedig ezek alapján becsléseket közöl az új EP mandátumeloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23.15-kor adják ki.

2019.05.26. 19:37

Hidvéghi: a demokrácia ünnepe

Így értékelte az InfoRádiónak Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a magas részvételt, amely egyértelműen a pártjának kedvez. A kampány arról szól, hogy a párt a saját hazájára, a saját választóira koncentrál. Meg kell köszönni a választóknak, hogy ilyen nagy számban nyilvánították ki az akaratukat.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j) és Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója érkezik a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóra, a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. május 26-án.
MTI/Máthé Zoltán
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j) és Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója érkezik a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóra, a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. május 26-án. MTI/Máthé Zoltán

Az, hogy milyen szövetségek köttetnek az új összetételű Európai Parlamentben, azt még nem tudni. Arra a kérdésre, ki a Fidesz jelöltje az Európai Bizottság élére, csak annyit mondott a politikus, hogy mindent a maga idejében, kedden összeül az uniós kormányfők testülete, akkor már okosabbak leszünk - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

2019.05.26. 19:28

Ez történik most, miután bezártak a szavazóhelyiségek

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok elkezdték összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az európai parlamenti választás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni.

A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát és megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben EP-választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Mónus Márton
A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát és megkezdik a szavazatok számlálását a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben EP-választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Mónus Márton

A 10 277 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség.

2019.05.26. 19:24

Így néz ki Brüsszelben, amikor jönnek az eredmények

Ausztria első részeredményei a kivetítőn az Európai Parlament brüsszeli üléstermében kialakított sajtóközpontban. 
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Ausztria első részeredményei a kivetítőn az Európai Parlament brüsszeli üléstermében kialakított sajtóközpontban. MTI/EPA/Olivier Hoslet

2019.05.26. 19:21

Az NVI már szkennel

A Nemzeti Választási Iroda vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 40 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését az európai parlamenti (EP-) választáson. Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra.

Az NVI kedd óta a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét. Az NVI 43 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel, ebből több mint 39 ezer volt érvényes. Ezeknek a szavazatot tartalmazó lezárt borítékjainak a felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 54 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 115 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

2019.05.26. 19:19

A DK derülátó

A párt listavezetője, Dobrev Klára napközben úgy fogalmazott: a felmérések alapján pártjuknak van a legnagyobb esélye arra, hogy elvegyen még egy mandátumot a Fidesztől.

2019.05.26. 19:17

Denevér zavarta meg a szavazást

A Heves megyei Besenyőtelek 2-es szavazókörében váratlan vendég bukkant fel.

2019.05.26. 19:16

A Jobbik nem tart eredményvárót

Napközben azt mondták, minden szavazatnak, mandátumnak örülnek.

2019.05.26. 19:15

A szocialisták egyelőre nem értékeltek

A szocialisták és a velük szövetséges Párbeszéd Villányi úti központjában egyelőre nem értékelték a magas részvételt, de az MSZP napközben aktívan buzdított a szavazásra.

2019.05.26. 19:13

A Fidesz szerint átment az üzenet

A Fidesz-KDNP a Bálnában értékelt közvetlenül a választás után. A párt kommunikációs igazgatója szerint a magyarok megértették a választás tétjét, fontosságát, ezt igazolják a magas részvételi adatok - jelentette a helyszínről az InfoRádió tudósítója.

2019.05.26. 19:10

Megvan a fél 7-es részvételi adat

Kevéssel ezelőtt megjött a 18.30-as részvételi adat: 41,74 százalék, 5 éve 27,64, 10 éve 34,90 állt a "kijelzőn" az EP-választásokon. Végleges részvételi adat csak késő este lesz, de időarányosan szűk 45 százalékra lehet számítani - közölte az NVI.

2019.05.26. 19:06

A nap eseményeiről percről percre

Soha ennyien nem vettek még részt Magyarországon EP-választáson. A nap eseményeit percről percre követte ez Infostart, erről itt olvashat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×