eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én. A háttérben Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k).
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Üzent Brüsszelnek Orbán Viktor

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

"A magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát. A magyarok olyan vezetőket akarnak, akiknek mindig az európai emberek érdekei az elsők" - mondta az EP-választást értékelve a kormányfő.

Közölte, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni.

A Fidesz-KDNP választási eredményét kommentálva Orbán Viktor megismételte: a kormánypártok az EP-választáson rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattak.

2004 óta ez volt a legmagasabb részvételű EP-választás - jelezte, úgy fogalmazva: a magyarok bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, "Európa a mi hazánk is".

Azt is mondta, úgy tekint a vasárnapi választásra, hogy a kormány az emberektől ismét erős felhatalmazást kapott.

"Megbíztak minket a magyar emberek azzal, hogy Brüsszelben a változást képviseljük. Munkát és feladatot kaptunk" - jelentette ki, azt ígérve, mindent megtesz, hogy az európai politikában eredményesen képviselje a magyar választók akaratát.

Úgy értékelt, hogy a magyarok ismét bizalmat szavaztak a Fidesz-KDNP-nek és a kormánynak az EP-választáson, nagyobb támogatást kaptak, mint egy éve. A magyar választók azt kérik, hogy az EP-képviselők a magyarok érdekeit képviseljék Brüsszelben, ne pedig Brüsszel érdekeit Magyarországon - hangsúlyozta.

Az országgyűlési választás óta eltelt egy évben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, az első negyedévben a nemzeti össztermék 5,2 százalékkal bővült - ismertette, jelezve, hogy az első negyedéves eredmények másfél évtizede nem látott bővülési ütemet mutatnak.

Orbán Viktor kiemelte,

az első negyedéves adatok alapján a magyar gazdaság növekedett legerőteljesebben az Európai Unióban,

"hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság egyike Európában".

Eközben azonban az EU teljesítménye "már kevésbé rózsás", a régi tagállamok növekedése lassul - mutatott rá a miniszterelnök. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, és minden évben meg is kell haladni az európai növekedést.

Reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését.

Ennek megvalósítása érdekében rövidesen gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé - közölte.

(A két héttel ezelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, ezen a héten a kormány véglegesíti a tervet, ezt követően pedig be is jelentik a lépéseket.)

Gyurcsány Ferenc azonnal felállt - ellenzéki reakciók

Az ellenzéki válaszadók közül

az első Gyurcsány Ferenc volt (DK), aki szerint a Vidámpark elvarázsolt kastélyáról beszélt a kormányfő, ahol különféle tükrökben láthatja magát az ember.

Beszélt az Európai Egyesült Államok fontosságáról, és szerinte teljesen mindegy, hogy a Fidesz 9 vagy 14 képviselőt küld az EP-be, a nemzetek Európája képviselői legfeljebb 15-20 százalékra számíthatnak.

"Önöket a kispadra ültetik, ebből a politikából nem kér Európa többsége. A népképviseletnek a népakarat legképeződésének kellene lennie" - fűzte hozzá a volt kormányfő az Index tudósítása alapján.

A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton szerint nem sikerült az elitcsere, ezért a kormányfő nem lehet elégedett.

"Hiába mosolyog, miniszterelnök úr, mert ön hazug, és egy hazug kampányra építkezett. 86 ezer migránst engedett be az országba, miközben gusztustalan migránsellenes kampányt folytatott" - tette hozzá.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is Orbán Viktor szövetségi politikájának sikertelenségéről beszélt.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a parlamentben azt mondta, a választók az európai választáson fontos üzenetet küldtek. Orbán Viktor beszédére érdemben nem reagált, pusztán megköszönte a magas részvételt a szavazóknak. (Ismert, az LMP vezetése a vasárnapi EP-választási vereség hatására bejelentette lemondását.)

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea szerint a Fidesz ugyanazt az eredményt érte el, mint öt évvel ezelőtt, pedig az előző választások óta Orbán "hazugsággyárakat csinált a sajtó nagy részéből, 400 sajtót vontak kormányközeli irányítás alá". Úgy látja, az igazi erősödést Európában a zöldek hozták.

"Az ellenzék minden budapesti kerületben több szavazatot kapott, mint a Fidesz, ön is tudja, miniszterelnök úr, hogy ez mit jelent" - tette hozzá.

A kormánypártok részéről Harrach Péter (KDNP) erőt és szerénységet jelzett előre a részükről, míg a fideszes Kocsis Máté azt mondta, a legnagyobb médiumok ellenzékiek.

Orbán Viktor minderre röviden reagált: "Jól láthatóan semmit nem tanultak. Úgy látom, önök dühösek, rám dühösek, hogy az emberek nem önökre szavaztak.

A magyar emberek döntöttek, az eredmények ismertek. Azt kérem az ellenzéktől, hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×