eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az első szavazó leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületén a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. Ezen a napon reggel 6 órakor megkezdődött a magyarországi EP-választás, amelyen 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A brexitpártiaké a győzelem – uniós körkép az exit pollokból

Megérkeztek az uniós országok első exit poll mandátumbecslései. Cikkünk folyamatosan frissül.

Mint az Infostart is megírta, Németországban Angela Merkel kancellár CDU-ja enyhe visszaesést produkált, míg a Zöldek taroltak az EP-választásokon az exit poll eredmények alapján.

Nagy-Britanniában az új Brexit Párt végzett az élen – derül ki a Europe Elects Twitter-oldalára feltett mandátumbecslésekből.

Spanyolországban a szélsőjobboldali VOX eredménye jelentősen visszaesett a néhány héttel ezelőtti parlamenti választáshoz képest.

Franciaországban a Marine Le Pen vezette, jobboldali Nemzeti Tömörülés lett az európai parlamenti választás győztese, míg Emmanuel Macron elnök pártja, a Köztársaság Lendületben második helyre csúszott.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban – írja az MTI. A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de a Köztársaság Lendületben (LREM) így is „tisztesen helytállt” korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest. Tudatta azt is, hogy az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

Romániában a szavazatok 5,4 százalékának megszerzésével bejutott az Európai Parlamentbe a Kelemen Hunor vezette Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×