eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatot tesz Bécsben 2019. május 18-án, miután korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Kurz bejelentette a kormánykoalíció felbontását és új választások mielőbbi kiírását javasolta.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Hétfőn dől el Sebastian Kurz sorsa

Hétfőre tűzte ki az ellenzéki kezdeményezésű bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen Wolfgang Sobotka parlamenti elnök.

A házelnök elmondta, úgy ítélte meg, hogy az európai parlamenti választások utáni időszak alkalmasabb a rendkívüli parlamenti ülés megtartására, mint a május 26-i EP-szavazás előtti.

Sobotka is az eddigi kormánykoalíció fő erejét adó Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozik, mint a kancellár.

A bizalmatlansági indítványt Kurz ellen Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt (Most Lista) vezetője kezdeményezte. Kedden megerősítette: az indítványt csak a rendkívüli ülés napján, 27-én fogja beterjeszteni. "Biztos vagyok benne, hogy sikerül, és Kurz kedden már nem lesz kancellár" - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A kisebb koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) úgy nyilatkoztak eddig: nem kizárt, hogy megszavazzák az indítványt.

Az SPÖ közölte kedden: azt szeretnék, ha a szeptemberi előrehozott választásokig a ügyvezető kormány kizárólag csak szakértőkből állna, mert "csak ez teremthetne bizalmat és stabilitást ebben a nehéz helyzetben".

A 32 éves Kurz a szavazás eredményeképpen elveszítheti kancellári tisztségét 18 hónap után.

"Minden a május 27-i bizalmatlansági indítványtól függ. A dátum az ÖVP-nek kedvez, miközben a Szabadságpárt azt szerette volna, még az EP-választás előtt szavazzon a parlament a bizalmatlansági indítványról. Ennek a sikere a szociáldemokratákon fog állni vagy bukni, akik egyelőre nagyon megosztottak a kérdésben; bizalmatlansági indítványra egyébként a második világháború, vagyis a második osztrák köztársaság óta nem volt példa" - írta le a helyzetet az InfoRádióban Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője.

Arra a kérdésre, hogy az osztrák közvéleményt mennyire rázta meg a botrány, elmondta, "eléggé hangos lett ez az esemény". Úgy véli, Strache politikailag bevégezte, egy ekkora botrány után nem láthat el közfunkciót a jövőben.

Kurz szombaton este kezdeményezte az előrehozott választásokat, amikor felmondta a koalíciót az FPÖ-vel. Ez utóbbi oka, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke aznap lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt. A botrány péntek este robbant ki, miután a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízatások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×