eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Nézőpont: nagyon nyer a Fidesz, meglepetés a második helyen

A közvélemény-kutató 1000 főt hívott fel az európai parlamenti választás hétvégéjén; az LMP elveszíti EP-képviseletét, egy új magyar párt viszont jelen lesz. Meglepetés-ezüstérmes van.

A Fidesz-KDNP szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, ezzel pedig a mandátumok kétharmadát a mai választáson - derült ki a Nézőpont Intézet választás hétvégéjén készült telefonos közvélemény-kutatásából.

Az európai parlamentbe a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció, az MSZP-Pábeszéd, a Jobbik és a Momentum küldhet képviselőt. A Fidesz-KDNP 14, a DK, az MSZP és a Jobbik 2-2-2, a Momentum pedig 1 mandátummal számolhat.

A Nézőpont Intézet európai parlamenti választás hétvégéjén készített kutatása alapján

  • a Fidesz-KDNP választási eredménye 56 százalék lett,
  • míg a Demokratikus Koalícióra és az MSZP-Párbeszéd szövetségre 10-10 százalék,
  • a Jobbikra 9 százalék,
  • a Momentumra pedig 7 százalék szavazott.
  • Az LMP-re és a Mi Hazánk Mozgalomra 3 százalék,
  • a Kétfarkú Kutya Pártra 2 százalék adta a voksát.

Ennek következtében a Fidesz-KDNP szerezte meg a mandátumok kétharmadát, 14-et a mai választáson. A kormánypártok jól mozgósítottak, ezzel jócskán javítottak a tavalyi országgyűlési választásokon és az 5 évvel ezelőtti EP-választásokon elért eredményükön is.

Az ellenzéki oldalon az erősorrend pár szavazaton is múlhat.

A választás szimbolikus vesztese a Jobbik, de az MSZP-P is 10 százalék alá eshet. A Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd szövetség (10-10 százalék) is megelőzi a Jobbikot,

amely így már nem a legerősebb ellenzéki párt, ráadásul népszerűsége csak egyszámjegyű (9 százalék).

A 2018-as országgyűlési eredményükhöz képest helyet cserélt a Momentum (7 százalék) és az LMP (3 százalék), utóbbi így története során először nem éri el a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt. Szintén nem jutott mandátumhoz a Mi Hazánk (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sem (2 százalék).

Az ellenzéki eredményekből az következik, hogy most már négy párt (DK, MSZP-P, Jobbik, Momentum) harcol a második helyért, amely az önkormányzati választások előtt ellenzéki belviszályhoz vezethet és a korábban megkötött egyezségeket is felboríthatja - vélekednek a Nézőpont elemzői.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×