INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

munka törvénykönyve

módosítás

demonstráció

Demonstrációt, sztrájkot és útlezárásokat is szervezhetnek a Munka törvénykönyvének módosítása miatt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
Újabb cikkünk a témában:

Közös tüntetést szerveznek a szakszervezetek a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány nem egyeztetett velük a túlórakeret növeléséről, amivel egyébként nem értenek egyet. Nem kizárt, hogy sztrájkokat és útlezárásokat is szerveznek – tette hozzá.

„Nem egy európai mód, hogy ilyen törvényjavaslatokat képviselői módosítósító útján nyújt be a parlamentnek a kormányzat” – mondta Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke hozzátette: hosszas tárgyalások és hatástanulmányok szükségesek az ekkora horderejű módosításnál. Szerinte meg kell nézni, hogy a 36 hónapra elrendelhető munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka milyen hatással lesz a munkavállalókra, egészségi állapotukra és a piacra.

A szakértő kiemelte: a dolgozók túlterhelése egészségügyi kockázatokat rejt.

„Amit nyernek a túlmunkával a munkáltatók, azt ki fogják majd fizetni táppénznek”

– fogalmazott.

Ezeket érdemes végiggondolni, és egy átfogó tárgyalást tartani az illetékes szövetségek, a kormány és más szakértők között – hangsúlyozta. Amennyiben megállapodás születik, azt a kormány benyújthatja törvénymódosításként, és a képviselők „nyugodt szívvel tudják megszavazni” – tette hozzá.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan a javaslat és nagy károkat okoz a munkavállalóknak, továbbá uniós jogszabályt is sért

– fejtette ki Kordás László.

Annak érdekében, hogy a javaslat a végszavazás előtt módosuljon, szombaton tüntetést szerveznek a szakszervezetek 10 órakor a Jászai Mari téren. Ha mégis megszavazzák, és a munkáltatók élni kívánnak a törvény adta új lehetőségekkel, sztrájkot is szerveznek az adott munkaadóval szemben, de szóba kerülhet az utak és ipari parkok lezárása is.

Kapcsolódó hang

Demonstrációt, sztrájkot és útlezárásokat is szervezhetnek a Munka törvénykönyvének módosítása miatt
 


A címlapról ajánljuk

Nagy baj van Niki Laudával

A tüdőátültetés után most a veséi mondták fel a szolgálatot, állandóan dialízisre kell járnia....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018