eur:
393.72
usd:
369.42
bux:
65764.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Mediamix

Botrány a parlamentben

A levezető elnök nem jutott fel a pulpitusra a szerdai parlamenti ülésen, az ahhoz vezető lépcsőket ellenzéki honatyák foglalták el azért, hogy megakadályozzák a túlóratörvény elfogadását. A Jobbik frakciója molinóval fogadta az ülésre érkező kormányfőt: "A rabszolgák éve 2018". Zajlanak a szavazások.

10.15-kor kezdődött volna a parlament ülése, de az ellenzék ülést késleltető akciója miatt erre nem volt lehetőség, majdnem egy óra késéssel kezdődött a munka.

Az ellenzéki akciót több ellenzéki képviselő, így Tordai Bence (Párbeszéd) és Korózs Lajos (MSZP) is élőben közvetíti a Facebookon. Késlekedett az ülés kezdete, a parlamenti patkóban a kormánypárti képviselők a helyükön figyelték a történéseket, az ellenzékiek közül a

jobbikosok "A rabszolgák éve 2018" molinót tartottak a kormányoldaliak felé.

Ellenzéki képviselők lezárták a pulpitus felé vezető összes lépcsőt.

Fél órával az ülés kiírt kezdete után

Tordai Bencéék odaléptek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azt tudakolva, hogy továbbra is el akarja-e fogadtatni a "rabszolgatörvényt". A kormányfő azt válaszolta, szívesen ad interjút a szabott rend alapján.

Kevéssel 11 óra előtt megérkezett Latorcai János, aki az ülés levezetésére jött, de őt sem engedték a helyére az ellenzéki képviselők.

Erre reagálva Kövér László elfoglalta helyét a parlamenti patkóban, és onnan beszélt, eközben a karzatról apró cédulák sokaságát dobták a honatyákra, helyszíni források szerint az LMP akciója volt ez.

Kövér komoly büntetést helyezett kilátásba, és a helyéről átadta az ülés levezetését Latorcainak, aki így nem a pulpitusról végzi a munkáját, hanem a patkóból.

Az ellenzéki képviselők sípolással s bekiabálással zavarják őt, a munka viszont zajlik, folyamatosan mennek a szavazások, Tordai Bence internetes élő közvetítésében arról beszélt, hogy

a voksoláshoz szükséges kártya nélkül szavaznak a képviselők,

ami véleménye szerint alkalmat ad arra, hogy egymás helyett adjanak le voksot parlamenti képviselők. Erről több ellenzéki is érdeklődött a kormánypártiaknál.

A munka alatt az első sorban álló kormánytagok fizikai jelenlétükkel védték az ülést vezető Latorcai Jánost.

A Parlament falain kívül jelentős rendőri készültség van. A közösségi oldalakon tüntetni hívják az embereket az Országgyűlés épülete elé.

Gyújtópont

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány tervei szerint évente 400 órára emelkedne a munkáltató által elrendelhető túlóraszám. A kormányzat állítja, megfelelő garanciákat tartalmaz a törvénytervezet arra, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet ezt a mennyiségű túlórát elvárni; a törvény azokat célozná, akik tudnának többet dolgozni több pénzért, csak ez eddig törvényi akadályokba ütközött. A munkavállalói érdekvédők azonban ellenzik a kormányoldal tervét, szerintük ez család- és munkavállaló-ellenes törvény lenne.

A hétvégén több ezres tiltakozás is volt a Kossuth téren a túlóratörvény miatt.

A nap folyamán

Ismert, több mint negyven javaslatról döntenek a képviselők szerdán.

Délelőtt megszavazták, hogy

emelkedik a számvevők illetménye. A legalsó kategóriába tartozó számvevő gyakornok esetében az illetmény az illetményalap 1,5-szerese helyett 1,9-szerese lesz, a legmagasabb kategóriában a számvevő főigazgató, főtitkár esetében az illetményalap 4,6-szerese helyett 6,5-szerese. A vezetői illetménypótlék is emelkedik az alapilletmény 20 százalékáról 35 százalékára. A törvény 2019. január 1-jén lép hatályba.

Arról is döntöttek a képvisxelők, hogy megkezdődhet a közterületi kamerafelvételek központosított tárolása. A jövő évtől átlagosan újabb 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmi hivatásos állomány illetménye, amely így 2015 óta átlagosan 50 százalékkal nő. A módosítások egyike alapján pedig az idei év végéről 2020. december 30-ig meghosszabbították az engedély nélküli kutak bejelentési határidejét.

Megszavazta a parlament a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításáról szóló kormányzati javaslatot, amelynek értelmében a honvédség vezetője január 1-jétől a Magyar Honvédség parancsnoka, a miniszter csak irányítja a szervezetet.

Új feladatokat kap az önállósodó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, új pénzalap jön létre tévéfilmek támogatására, közérdekű célra is felhasználható lesz az illegálisan kitermelt fa - többek között ezekről határozott szerdán a parlament.

Módosult az egyházak jogállásáról szóló törvény. A jogi személyiséggel bíró vallási közösségek bejegyzése során a módosítás után nem az egyházak elismerésére, hanem nyilvántartásba vételére kerülhet sor bírósági eljárásban, a bevett egyházakat kivéve. Rendkívüli bírósági eljárások biztosítanák azt, hogy a vallási közösségek státuszuk szempontjából ne kerüljenek az eddiginél kedvezőtlenebb helyzetbe.

Közérdekű célra is felhasználható lesz az illegálisan kitermelt fa, és nő az élelmiszerrendészek jogosítványa, akik a jövőben igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagot, feltartóztathatnak járműveket és akár elő is állíthatnak, ellenszegülés esetén bilincset is használhatnak.

Az Országgyűlés a vasúti piacfelügyeleti szabályokhoz hasonlóan megteremtette a közúti személyszállítási szolgáltatások piacfelügyeletének jogi kereteit. Szankcionálhatóvá válnak az autóbuszos személyszállításra vonatkozó rendelkezések megtartását elmulasztó szolgáltatók. A kabinet szerint ez azért is különösen időszerű, mert 2019-ben megnyílik az uniós autóbuszos közúti személyszállítási piac, a piacfelügyelet révén pedig a hazai autóbuszos vállalkozások rendezetten fel tudnak készülni a piacnyitás követelményeire.

Az ellenzéki tiltakozást kiváltó túlóratörvényről délután szavaz a Ház.

Az Országgyűlés őszi ülésszaka - a parlament honlapján elérhető ülésterv alapján - csütörtökön ér véget. A képviselők ekkor három, az igazságszolgáltatást érintő javaslatról tárgyalnak: a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi évről szóló beszámolója kerül terítékre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×