eur:
390.66
usd:
358.93
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Sérti a betegek jogait a sürgősségi pszichiátria

Az alapvető jogok biztosa szerint nem érvényesülnek megfelelően a sürgősségi pszichiátrián ellátottak jogai. A részletekről Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense beszélt az InfoRádiónak.

Kizárólag akkor lehet sürgősséggel pszichiátriai intézménybe szállítani valakit, ha az illető közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít. Ilyen esetben az észlelő orvos pszichiátriára utalja, szükség esetén a igénybe veheti hatóság közreműködését is.

Az intézet vezetőjének 24 órán belül kérelemmel értesítenie kell az akarat ellenére történő beszállításról a bíróságot, majd annak 72 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, hogy indokolt volt-e az intézkedés, illetve kötelező gyógykezelést rendelhet el.

A jogi főreferens szerint az eljárás súlyosan korlátozza az illető személyes szabadságát, éppen ezért nagyon szigorú szabályozásra lenne szükség. Az Alapvető Jogok Biztosának minapi jelentése azt vizsgálta, hogy mi hiányzik a jelenlegi eljárásrendből ahhoz, hogy az ország bármely pontján lefolytatott eljárás ugyanahhoz a jó végeredményhez vezethessen. 

A hivatal szerint önálló jogszabályra lenne szükség, mely pontosan meghatározza, hogy kinek, mit, hogyan kell tennie az eljárásban. Számos garanciális elem, mely a jelenlegi szabályozásban is benne van, a gyakorlatban nem működik – hívta fel a figyelmet Kussinszky Anikó. A kórházfenntartónak biztosítania kellene a szabályok betartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×