INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

ombudsman

2020.09.22. 17:04

SZFE: október 1-jétől sztrájk következhet

A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az oktatási ombudsmanhoz fordulnak, az egyetem dolgozói pedig szeptember 23-án kezdik meg a sztrájktárgyalást. Közben ellentüntetők jelentek meg az egyetem előtt.
2020.06.16. 13:47

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az erdőtörvény 2017-es módosításának több rendelkezését

A testület az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi Xxxvii. törvény 2017. évi módosításának számos elemét megsemmisítette, köztük az állami erdőkben engedélyezett tarvágásról, valamint a Natura2000-es területek szabályozásával kapcsolatos részeket. A természetvédők egyhangúlag üdvözölték a döntést.
2020.05.20. 09:09

Ombudsman: egy beteg sem tett panaszt amiatt, hogy hazaküldték

Pozitív tapasztalatokat szerzett a koronavírus-járvány alatt Kozma Ákos alapjogi biztos, aki a Magyar Nemzetben megjelent interjúban azt mondta: a veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások szükségszerűnek és arányosnak bizonyultak.
2019.12.17. 20:01

Újabb fejlemény a győri gyerekgyilkosság ügyében

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban.
2019.12.06. 12:15

Iskolaérettség: halasztást kért az ombudsman

Az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetésének elhalasztását kérte a szaktárcától Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman szerint kérdéses, hogy a rendelkezés bevezetéshez szükséges feltételek minden érintett szervnél fennállnak-e, ezért a jelenlegi helyzet a jogbiztonság követelményével és a gyermek jogaival összefüggő visszásság, jogsérelem bekövetkezését valószínűsítheti.
2019.07.02. 07:05

Ombudsmant választ az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma az alapvető jogok biztosává választhatja Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.
2019.07.01. 06:20

Ombudsmanról és a lex Czeglédyről is szavaznak a Házban

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a héten. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden az alapvető jogok biztosává választhatják Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.
2019.06.28. 11:43

Új ombudsmant jelöl Áder János

Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét javasolja az alapvető jogok biztosának Áder János köztársasági elnök.
2019.05.07. 14:37

Parkolás: fontos ügyben szólalt meg az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa a parkolás szabályait is tartalmazó jogszabályok összehangolását javasolja, mert szerinte nem egyértelmű, hogy mikor lehet kerékbilincset alkalmazni és mikor nem.
2019.03.07. 17:42

Ismét kórházas ügyben szólalt fel az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa szerint a koraszülött intenzív osztályon (PIC) lévő gyermek joga és legjobb érdeke a szülő állandó jelenléte, ezért visszásságot okoz, hogy az egészségügyi-ellátó rendszer nem tudja ezt minden PIC osztályon biztosítani.
2018.12.13. 13:43

Avarégetés - változtatnának a jogszabályon

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója szorgalmazza a környezetvédelmi törvény azon pontjának módosítását, amely lehetővé teszi a települési önkormányzatoknak, hogy rendeletekkel eltérjenek a zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályoktól.
2018.12.05. 22:10

Kilőtt a magyar gazdaság - a nap hírei

A vártnál is jobban nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány bővülését a kormány. Budapestre költözteti székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank. A nap legfontosabb hírei december 5-én. 
2018.11.27. 07:21

Chuck Norris szerint a liberális értékek hatása a hiteles történelemoktatással ellensúlyozható – lapszemle

Az ombudsman kifogásolta, hogy csak az anyáknak jár a diákhitel-kedvezmény, az apáknak nem – írja a Népszava. A Magyar Idők a Budapestre látogató Chuck Norrissal készített interjút. A Világgazdaság szerint a vevők a kisebb lakások vásárlásával reagálnak a folyamatos áremelkedésre. Adósságkonszolidációra lenne szükség az elmaradott térségekben – vélekedett a Portfolión a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára. A Pénzcentrum szerint az építés alatt álló budapesti lakások 60 százalékánál csúszik a fejlesztés. A Magyar Idők arról ír, hogy sokkal kevesebb pénzbehajtás indult a tavalyinál.
2018.11.26. 08:23

Az ombudsman figyelmeztet: legyünk jogtudatosabbak!

December 10. az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 70. évfordulója. Ennek kapcsán Székely László alapjogi ombudsman az InfoRádióban arról is beszélt, hogy Magyarországon jócskán vannak olyanok, akik tájékozottság hiányában fel sem ismerik, ha velük szemben jogsértés történt.
2018.07.09. 14:28

Súlyos betegellátási hiányosságokra figyelmeztet az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa szerint hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegek esetében alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái, a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018