INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

jog

2020.02.04. 20:12

Jogállami aggályok fékezik az új brit terrorellenes szabályozást

A brit kormány eltörölné a terror miatt elítéltek korai szabadon engedését - de a lépés jogellenes lehet. A kérdés azért vált ismét égetővé, mert valamivel több, mint két hónap után egy második, korán szabadult elítélt támadt késsel járókelőkre Londonban.
2020.01.13. 21:30

Keveset tudunk egy fontos területről

Az uniós utasok kevesebb mint fele, 43 százaléka tudja, hogy az Európai Unió (EU) szabályozza az utasokat megillető jogokat - derült ki az Európai Bizottság felméréséből.
2019.10.22. 20:32

Brexitintéző munkacsoport jön létre az EU-n belül

A feladata az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok kezelése, Michel Barnier jelenlegi brexitügyi főtárgyaló vezetésével - jelentette be kedden az Európai Bizottság.
2019.06.13. 17:00

Sokkal hozzáférhetőbbé válnak a közjegyzői okiratok

A lakásvásárlókat és a nagycsaládosokat is kedvezően érinti a közjegyzőidíj-rendelet május végi módosítása: a közjegyzői okirat munkadíjának csak 30 százalékát kell fizetnie azoknak, akik július 1-je után lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek.
2019.04.10. 20:35

Brexitügyi útmutatót adott ki az EU

Az Európai Bizottság a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről szóló, valamint a halászatot érintő gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyná el az Európai Uniót - jelentette be a brüsszeli bizottság szerdán.
2018.08.25. 17:05

Munkahelyi baleset: a kártérítést is bukhatja, ha nem tudja, mi a teendő

Munkahelyi balesetkor a károsult dolgozónak azonnal jelentenie kell a történteket, hogy később megfelelő kompenzációban részesüljön – mondta az InfoRádiónak Dudás Katalin ügyvéd. A munkajogi szakértő arról is beszélt, hogy a munkavállaló megtagadhatja a veszélyesnek ítélt kérések végrehajtását.
2018.07.07. 09:21

A tárgyaláson való részvétel a vádlott joga, nem kötelessége

Több ponton is változott július 1-jével a büntetőeljárási törvény. Varga Eszter, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának megbízott vezetője szerint mindez egyszerűsítheti és felgyorsíthatja a büntető-eljárásokat.
2018.07.01. 12:56

Új jogokat és garanciákat kaptak az utazók

Bevezetik Magyarországon az utazási szolgáltatásegyüttes fogalmát július elsejétől, erre különösen kell figyelni, ha utazási irodával szerződik valaki. Újdonság az is, hogy megjelenik a "hazamentési" biztosítás. A részleteket most a Budapesti Békéltető Testület foglalta össze.
2018.06.15. 21:10

Elvettek egy jogot Németországban az oltalmazott menekültektől

Elfogadta pénteken a német szövetségi parlament (Bundestag) az oltalmazott státuszba kerülő menedékkérők családegyesítéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az oltalmazottak elveszítik a jogukat a családegyesítéshez, és csupán lehetőségük lesz arra, hogy kérelmezzék legközelebbi rokonaik beengedését Németországba.
2018.02.21. 18:52

Sérti a betegek jogait a sürgősségi pszichiátria

Az alapvető jogok biztosa szerint nem érvényesülnek megfelelően a sürgősségi pszichiátrián ellátottak jogai. A részletekről Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense beszélt az InfoRádiónak.
2018.02.19. 09:35

Újabb területen segítenek a bírósági közvetítők

Január elsejétől már közigazgatási jogvitákhoz is igénybe vehető a bírósági közvetítői eljárás, így újabb területen gyorsíthatók és egyszerűsíthetők peren kívül a bírósági ügyek.
2018.01.15. 11:27

Szijjártó Péter ismét kemény fellépést ígért

A külügyminiszter az Ukrajnában élő kisebbségek jogait még tovább korlátozó törvénytervezetekről azt mondta, a helyzet rendkívül súlyos, mivel senki sem vette komolyan azt a fenyegetést, amit az oktatási törvény jelentett.
2017.12.22. 06:02

Újabb területet hódít meg az elektronikus ügyintézés

Jövőre már nemcsak a polgári eljárásban, hanem a büntető ügyekben is alkalmazzák az elektronikus ügyintézést. Az elektronikus ügyintézés szabályainak változása elsősorban a hatóságok hozzáállását változtatja meg, lehetővé kell tenniük az elektronikus kapcsolattartást az azt igénylő ügyfelek számára.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018