eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogadta az Országgyűlés a költségvetést - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint meggyőző többséget kapott a 2010-es költségvetés az Országgyűlésben.

Bajnai Gordon - miután az előterjesztést 201 igen és 179 nem szavazattal elfogadták a képviselők - azt mondta: a döntés azt is jelenti, hogy Magyarország tartja a vállalásait. A jövő évi büdzsé 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol. A zárószavazás előtt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: elutasítják a büdzsét, mert az a benyújtás óta nem változott érdemben, és főként megszorításokat tartalmaz. A KDNP-frakció szintén jelezte, hogy tagjai nemmel voksolnak.

Kilép az SZDSZ-ből Gulyás József

Kilép a szabad demokrata parlamenti képviselőcsoportból és a pártból is Gulyás József. A politikus közleményében úgy fogalmaz: az SZDSZ már nem iránytű a liberális közösség számra, döntései, nyilatkozatai ellentmondásosak, a frakció tevékenységével együtt pedig értelmezhetetlenek. Gulyás József független képviselőként kíván dolgozni a ciklus végéig.

Bővítené dunaújvárosi üzemét a Hankook


Bővíteni szeretné dunaújvárosi üzemét a Hankook Tire - mondta a dél-korai látogatáson tartózkodó magyar államfő. Sólyom László, miután találkozott a szöuli székhelyű gumiabroncs-gyár vezetőivel, az InfoRádióban hangsúlyozta: a cég elégedett és nagyon jó beruházásnak tartja magyarországi gyárát. A távirati iroda úgy tudja: a Hankook egy éven belül 400 millió dolláros fejlesztést tervez. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy dél-koreai befektetetők a mezőgazdaság, az ipari termelés, és a tudomány területén is készek a további együttműködésre.

Az Ab-hez fordultak a szakszervezetek

Az Alkotmánybírósághoz fordultak a minisztériumokban működő szakszervezetek vezetői a jutalmak szabályozásáról szóló jogszabály miatt. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Demokratikus Szakszervezetét képviselő Reichenberger János azt mondta: álláspontjuk szerint a kormány visszaélt a jogalkotás lehetőségével, amikor egy külön jogszabályban csökkentette drasztikus mértékben a jutalomként kifizethető összegek mértékét. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra, hogy a jogalkotó a 2009-re kitűzött feladatok tízhavi teljesítése után, jogszabályt módosítva, egyoldalúan változtatta meg az értékelésekhez rendelt jutalmak mértékét, ezzel pedig - szerinte - megsértette a jogbiztonság elvét.

Újinfluenza: újabb három magyar áldozat


Újabb három haláleset történt, amely összefüggésbe hozható az új vírussal - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint két beteg a Baranya Megyei Kórházban, egy 18 éves fiú pedig a karcagi kórházban halt meg. Közben válságosra fordult a budapesti Semmelweis Egyetemen kezelt egyik, H1N1-es vírus okozta szövődmények miatt ápolt kismama állapota. Az egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikájának igazgatója azt mondta: a vírus a beteg szívét és veséjét is megtámadta. Gál János arról is beszámolt, hogy a másik, szintén a klinikán kezelt 21 hetes terhes kismama állapota stabil, de még őt is lélegeztetni kell, mélyaltatásban tartják, állapota életveszélyes. Egyik kismamát sem oltották be a H1N1-vírus ellen.

Támogatást kér a kisebbségeknek Juraj Horváth

A nemzeti kisebbségeknek nyújtott anyagi támogatás szintjének megőrzésére szólította fel Magyarországot a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke. Juraj Horváth ennek érdekében a múlt héten levelet írt Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének. A szlovák politikus ebben hangsúlyozza: a status quot a kulturális és a társadalmi élet minden területén meg kell őrizni. Szerinte elfogadhatatlan lenne, ha a parlament csökkentené a magyarországi kisebbségeknek nyújtandó anyagi támogatást. Juraj Horváth emlékeztet arra: a szlovák és a magyar külügyi bizottság legutóbbi esztergomi ülésén megállapodott abban, hogy a kisebbségek támogatását semmi esetben sem csökkentik, még a gazdasági válság miatt sem.

Szegregáció egy kaposvári iskolában

Első fokon jogellenesnek minősítette a kaposvári Pécsi utcai Általános Iskola működését a Somogy Megyei Bíróság. A polgári pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indította a városi önkormányzat ellen, azt kifogásolva, hogy az intézményben elkülönítik, és hátrányosan megkülönböztetik a cigány tanulókat.

Belgrádban jóváhagyták a Vajdaság új alaptörvényét

Belgrádban elfogadta a Vajdaság autonómiáját erősítő alaptörvényt a szerb parlament. A jogszabály - amely ellenzői szerint államot teremt az államban - alapvetően szimbolikus jelentőségű; a többi között lehetővé teszi együttműködési megállapodások kötését más országok régióival, valamint külföldi képviseletek létrehozását.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×