eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Strasbourgban kapja vissza nevét "törvénytelen" esküvője után a magyar asszony

A strasbourgi emberi jogi bíróságig ment egy magyar asszony, hogy visszakapja fél évszázada használt nevét, a magyar állam ugyanis annak megváltoztatására kényszerítette. A testület a 75 éves asszonynak adott igazat.

A 75 éves asszony 1950-ben ment férjhez Daróczy Tiborhoz, a házassági anyakönyvben a Daróczy Tiborné nevet kapta. A személyi igazolvány 1954-es bevezetésekor az okmányba is ez került, sőt az igazolvány 1974-es megújításakor is.

Az állam azonban 1984-ben szabályozta a névviseletet, és akkor az állami nyilvántartásba az asszony nevéhez automatikusan hozzáírták férje második, igen ritkán használt keresztnevét, az Ipotyt is, erről azonban nem értesítették Daróczy Tibornét.

Õ csak akkor szembesült a változással, amikor 2004-ben lejárt a személyi igazolványa, és meg akarta újíttatni azt. Az új okmányt már csak az új névvel állították ki számára, ezzel azonban még a bankszámlájához sem fért hozzá.

Az asszony az Emberi Jogok Európai Bíróságán kért jogorvoslatot, amely neki adott igazat, és 3500 euró kártérítést is megítélt számára (826 ezer forint), a döntés ellen azonban a magyar állam még három hónapig fellebbezhet.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a névváltoztatási kérelem elutasítását kizárólag közérdekkel lehet igazolni, és ebben a konkrét esetben a hatóságok az eljárással "elfogadhatatlanul merev" módon beavatkoztak az asszony magánéletébe.

A magyar hatóságok arra hivatkoztak, hogy az asszony házasságkötésekor érvényes szabály szerint a férj teljes nevét fel kell venni. Azaz a szabályos név a Daróczy Tibor Ipolyné, amit az anyakönyvvezető azonban nem alkalmazott. Ezzel megsértette a törvényt, és később csak ezt hozták helyre, amikor az asszonyt e név viselésére kötelezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×