eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

Légvédelem nélkül marad Szlovákia, de Pozsony szerint nincs baj

Az olasz kormány által ideiglenesen Szlovákiának átadott SAMP/T légvédelmi rendszert pár nap múlva elviszik Szlovákiából. Robert Fico miniszterelnök egy hónappal ezelőtt figyelmeztetett, hogy az olasz rakétavédelmi eszközök eltávolítása után a kritikus infrastruktúra megfelelő védelem nélkül marad. A szlovák védelmi minisztérium viszont még mindig nem találta meg az olasz rendszer pótlására szóló eszközöket.

Szlovákiának 2022-ig volt saját légvédelmi rendszere, de Oroszország ukrajnai inváziója után Eduard Heger kormánya Kijevnek adományozott összesen 13 szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépet, és az ugyancsak szovjet gyártmányú S-300-as rakétarendszerét. A régi gépekért Pozsony mintegy 200 millió dolláros kártérítést kapott az Európai Békeprogramból, továbbá 700 millió dolláros katonai felszerelést az Egyesült Államoktól.

A légvédelmi ütegek pótlását eddig Szlovákia NATO-szövetségesei biztosították úgy, hogy a saját légvédelmi rendszereiket kölcsönözték. Az S-300-as rendszer átadása után négy Patriot rakéta védte a szlovák légteret. Ezek közül kettő Németországból, egy Hollandiából és egy az Egyesült Államokból érkezett. Idővel azonban ezeket is visszakérték a kölcsönadó országok, az utolsó két Patriot rakétát tavaly nyáron szállították vissza.

Azóta az olasz kormány jóvoltából SAMP/T rakéták érkeztek Szlovákiába, ám a Rómával kötött megállapodás április 10-én lejár. Robert Kaliňák védelmi miniszter márciusban még azt mondta, lehetséges, hogy meg tudnak egyezni a szerződés meghosszabbításáról, ám a tárca friss közlése szerint ez nem valósult meg.

A védelmi minisztérium szerint a szlovák légtér az olasz rendszer nélkül is kellően védett. A tárca hozzáfűzte, hogy

a cseh, a lengyel és a magyar légierő vadászrepülői továbbra is őrzik az eget.

A V4-es országokkal kötött megállapodás még tavaly született, és egészen addig tart, amíg Szlovákiába meg nem érkeznek az Egyesült Államoktól megrendelt F-16-os vadászgépek. Pozsony még 2018 végén kötött szerződést Washingtonnal 14 darab F-16-os megvásárlásáról, leszállításuk a világjárvány miatt késett. Március elején Robert Kaliňák személyesen járt a repülőgépeket gyártó Lockheed Martin vállalat greenville-i gyárában, Dél-Karolinában, ahol hivatalosan is átvette az első két vadászrepülőt. Ezek leszállítása idén nyáron esedékes, a többi várhatóan 2025-ben érkezik majd Szlovákiába. A vadászgépek ideiglenesen a kuchyňai katonai repülőtéren fognak állomásozni, éppen ott, ahol az olasz légvédelmi rendszer is működött.

A védelmi tárca emellett közölte, hogy Szlovákia légvédelmét közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökkel fogja megerősíteni, melyek szintén saját tulajdonban lesznek, így az állam teljes ellenőrzést gyakorolhat a szlovák légtér felett. Hogy ezek milyen típusúak lesznek, és honnan szerzik be őket, azt egyelőre nem pontosította a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×