eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico: Még a pápát sem kímélik, amiért békére szólít fel Ukrajnában

Robert Fico szerint a Nyugat képes lenne egy kanál vízben megfojtani Ferenc pápát amiatt, mert az ukrajnai háború kapcsán szájára vette a béke szót. A szlovák miniszterelnök szerdán este adott interjút a TA3 televíziónak, melyben azt is bejelentette, hogy az EU levette az Oroszország elleni szankciós listáról az egyetlen korábban arra felvett szlovák állampolgárt.

„Az Európai Unió levette Jozef Hambáleket az Oroszország elleni szankciós listáról” – jelentette be Robert Fico a TA3 hírtelevízióban. Hambálek az Éjszakai Farkasok motoros klub szlovákiai vezetője volt, és 2022 júliusában azért került fel az unió szankciós listájára, mert Brüsszel szerint támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

A szlovák kormányfő szerint

Hambálek az első uniós állampolgárként került fel a listára, és élete a szankciók hatására teljesen ellehetetlenült,

egyebek mellett kikapcsolták nála a gázt és a villanyáramot, letiltották a bankkártyáját, és tönkretették a vállalkozásait is. Robert Fico januári németországi látogatása során Olaf Scholz német kancellárral, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt az ügyről.

„Amikor kormányra kerültünk, azt mondtuk, a saját állampolgáraink védelmére prioritásként tekintünk” – jegyezte meg Robert Fico. „Az előző kormányok semmit nem tettek ez ügyben” – mondta.

Elvetette azt, hogy a háború majdani befejezése után újabb vasfüggönyt kellene felhúzni a Kelet és a Nyugat közé. Megerősítette, hogy április 11-én közös kormányülésre készül az ukrán kabinettel a kelet-szlovákiai Nagymihályban, ahol a békéről szóló elképzelésekről lesz szó.

„Amire a legnagyobb szükségük van, az a fegyverek elnémulása és a béketárgyalások” – fogalmazott a szlovák kormányfő. Egyúttal visszautasította Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati katonák Ukrajnába küldésével kapcsolatban nemrégiben tett felvetését, valamint hangsúlyozta a szuverén külpolitika folytatásának szükségességét, még akkor is, ha az olyan kínos helyzetet teremt, amilyet Petr Fiala cseh államfő idézett elő a múlt héten, miután lemondta az április végére tervezett közös cseh-szlovák kormányülést.

„Ukrajnával kapcsolatban nem fogom megváltoztatni az álláspontomat csak azért, mert Fiala úr azt szeretné” – mondta Fico.

Elfogadhatatlannak nevezte azt a bírálathullámot, amely Ferenc pápát érte az ukrajnai konfliktus kapcsán a békét szükségesnek tartó kijelentése miatt.

„Képesek lennének egy kanál vízben megfojtani Ferenc pápát csak azért, mert a béke mellett emelt szót” – jelentette ki a kormányfő.

A hírtelevízióban sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy szeretne ellátogatni Kínába, folytatni kívánja az együttműködést Vietnammal, és újjáélesztené a kubai beruházásokat.

„Az, hogy az EU és a NATO tagja vagyunk, nem kötheti meg úgy a kezünket, hogy ne legyenek kapcsolataink más országokkal” – szögezte le a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×