eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: unsplash.com

Nemcsak az EU, a Huawei miatt is fájhat az Apple feje

Az Apple megérezte az Európai Unió által kivetett bírságot. Csak hétfőn 78 milliárd dollárral értek kevesebbet a papírjai, kedden pedig tovább esett az értékük. Erre kihatott az is, hogy Kínában jelentősen visszaestek az eladásai a Huawei talpra állása nyomán.

A hétvégén még 179 dollár fölött volt egy Apple-papír ára, hétfőn már csak 174, kedden, az amerikai piac nyitása után pedig már 170 dollárra esett a részvény árfolyama. Ez azt jelenti, hogy hétfőn 78 milliárd dollárral kevesebb volt a cég piaci értéke a pénteki naphoz képest, és tovább folytatódik a trend.

A csökkenés az után következett be, hogy az Apple-t hétfőn az Európai Unió szabályozó hatósága 1,8 milliárd eurós, azaz mintegy 1,95 milliárd dolláros büntetéssel sújtotta. Az indoklás: az Apple szerintük évtizedeken át "visszaélt piaci erőfölényével", és másoknak hátrányt okozva tette elérhetővé a zenei streamingszolgáltatásokat az áruházában. A hatóság szerint az Apple bizonyos korlátozásokat vezetett be, amelyek megemelték a appok fejlesztői számára a díjakat, amelyeket végül a fogyasztókra hárítottak át.

Az Európai Bizottság szerint az Apple díjszabása megakadályozta, hogy a riválisok – például a Spotify – olcsóbb előfizetéseket tudjanak kínálni saját alkalmazásukban, úgy, ahogy az appon kívül, az oldalukon tették. Ezért egyes fejlesztők teljesen leálltak a gyakorlattal, hogy az alkalmazáson belül kínáljanak előfizetést.

Ahogy Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa fogalmazott: "Az Apple az App Store-on keresztül terjesztett zenei streamingalkalmazásokban korlátozta a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az Apple ökoszisztémáján kívül elérhető alternatív, olcsóbb zenei szolgáltatásokról. Ez az uniós trösztellenes szabályok szerint jogellenes, ezért több mint 1,8 milliárd eurós bírságot szabtunk ki az Apple-re."

Az amerikai cég gyakorlatát az után kezdte el vizsgálni az unió, hogy az egyik érintett rivális, a Spotify pert indított ellene a fejlesztőkre kiszabott 30 százalékos díj miatt.

Az Apple sajtóközleményben közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, amelyet azzal bírált, hogy nem szolgáltatott bizonyítékot a fogyasztóknak okozott károkról és figyelmen kívül hagyta az erősödő versenyt. Emellett azt mondta: a döntés "nem a hatályos versenyjogon alapul" és azzal vádolta meg a Spotify-t, hogy az „koordinált” a bizottsággal – mivel a svéd, tehát uniós cég képviselői nyolc év alatt 65-ször tárgyaltak Brüsszellel.

Az unió döntése után a Spotify részvényei mintegy két százalékkal emelkedtek hétfőn.

Az Financial Times megjegyezte, hogy a bírság „aprópénz” az Apple-nek – körülbelül éves globális bevétele 2 százaléka. A gond az, hogy ha egy joghatóságban lecsapnak a techcégekre, akkor az máshol is bátorítja a hatóságokat a hasonló lépésekre. És az Apple ellen Amerikában vizsgálatot folytat az igazságügyminisztérium.

Az Apple-nek közben arra is kell figyelnie, hogy Kínában 24 százalékkal estek vissza az iPhone-eladások az amerikai szankciókkal sújtott Huawei talpraállása – a Mate 60 okostelefon piacra dobása - és más hazai mobilgyártók kihívása miatt. A Huawei egy év alatt 64 százalékkal növelte mobiljai eladásait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×