eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Pixabay

Lesújtott a bírói kalapács: gigabüntetést kapott az Apple az EU-tól

A vállalat visszaélt az erőfölényével, más szolgáltatók pedig sérelmezték, hogy emiatt hátrányba kerültek.

A zenei streaming alkalmazások piacán lévő fölényével való visszaélés miatt 1,8 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Unió az Apple-re - írja a Bloomberg híradása alapján a Portfolio. A vád szerint a vállalat hátráltatta riválisait, például a Spotify-t a platformjain.

Az Európai Bizottság emellett arra is kötelezte a vállalatot, hogy ne gátolja meg az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy az Apple App Store-on kívüli olcsóbb ajánlatokról tájékoztassák a felhasználókat. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint

az Apple egy évtizeden át visszaélt piaci erőfölényével a zenei streaming alkalmazások terén, korlátozva a fejlesztőket abban, hogy alternatív szolgáltatásokról informálják a fogyasztókat.

Az Apple bejelentése szerint fellebbezni fognak a döntés ellen, mert szerintük a szabályozók nem tudtak hiteles bizonyítékkal előállni a fogyasztókat ért károkra vonatkozóan.

A versenyjogi biztos vezetése alatt, mióta hivatalban van, már több milliárd dollárnyi bírságot kaptak a nagy amerikai techcégek, a Google-ra eddig több mint 8 milliárd eurós bírságot rótt ki az EU, az Apple-t pedig korábban arra kötelezte, hogy fizessen vissza 13 milliárd eurót Írországnak tisztességtelen adókedvezmények miatt.

A zenestreaminget célzó vizsgálatot a Spotify panasza nyomán indították el öt éve, a szolgáltató akkor azt állította, emelnie kellett előfizetési díjait az App Store működése miatt felmerülő költségek fedezésére.

Az EU-ban újonnan életbe lépő digitális piaci törvény célja tovább szigorítani a technológiai óriásokra vonatkozó szabályozást. A törvény tiltja saját szolgáltatásaik előnyben részesítését és más intézkedéseket is tartalmaz annak érdekében, hogy megakadályozza a piaci visszaéléseket. Ezek között szerepel például a felhasználók lehetőségének biztosítása arra is, hogy rivális platformokról tölthessenek le alkalmazásokat - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×