eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Fortnite-incidens: az Apple tovább töri a borsot az EU orra alá

Épphogy megkapta első büntetését az Európai Uniótól az Apple, máris újabb húzással mutatta meg, hogy ki az úr a háznál, ha az alkalmazásai áruháza, az App Store a téma. A cég most megszüntette a roppant népszerű Fortnite játékot jegyző svéd vállalat fejlesztői hozzáférését.

Mi a baja az Apple-nek a svédekkel, vagy a svédeknek az Apple-lel? Ez a kérdés merül fel a szemlélődőben az után, hogy az amerikai techóriás ismét egy skandináv céggel akasztotta össze a bajuszt.

Korábban a Spotify zene- és podcastszolgáltató perelte be piacellenes magatartás miatt – aminek nyomán az unió a héten pénzbírsággal sújtotta az amerikai vállalatot. Mindez olyan volt, mint egy bolhacsípés az elefántnak, mivel most

az Apple megint kihasználta, hogy keménykedhet az alkalmazásai piacterén, az App Store-ban.

Ugyan európai nyomásra – az unióban – a telefonokat és táblagépeket hajtó új operációs rendszert ezen a héten meg kell nyitnia más webáruházak előtt, a népszerű Fortnite játék gyártója, a svéd Epic Games számára lehetetlenné tette, hogy saját piacteret nyisson az Apple eszközein futó szoftverre. Az Apple szerdán blokkolta az Epic Games eme próbálkozásait és megszüntette Svédországban létrehozott fejlesztői fiókját, hogy az európai törvényt kihasználva saját alkalmazásáruházat hozzon létre és visszahozza az iPhone-okra és iPadekre a játékait.

A két vállalat már 2020 óta folytat jogi csatározást, amikor az Epic felpanaszolta azt, amit a Spotify is: az Apple 30 százalékos jutalékot vesz le az iPhone-alkalmazásokon belüli vásárlásokból. Az amerikai cég viszont most korábbi szerződésszegésekkel magyarázta, hogy miért tiltotta le az Epic fejlesztői fiókját. Az ilyen fiókok nélkül a szoftverek alkotói nem tudják terjeszteni termékeiket az Apple eszközein. 2020-ban az Epic már egyszer átélte ezt, amikor a svéd céget az appon belüli fizetési szabályok „példa nélküli megsértésével” vádolva, az amerikai vállalat letiltotta akkori fiókját.

Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy további magyarázatot kértek az Apple-től, a lépéséről a Digitális Piacok Törvény fényében”. „Vizsgáljuk továbbá, hogy az Apple lépéseivel kétségeket ébreszt-e, hogy betartja a Digitális Szolgáltatások Törvényt” – tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×