eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nem lépnek vissza az 5 százalék alatti pártok a hétvégi választás előtt

A Szabadság és Szolidaritás nevű liberális szlovák párt felszólította a választási küszöb alatt mért pártokat, hogy vonuljanak ki a választási küzdelemből. Richard Sulík pártelnök arra figyelmeztetett, hogy sok demokratikus szavazat elveszhet, pedig ezek döntőek lehetnek a kormányalakítás során. Az alacsonyabb támogatottságú pártok vezetői, köztük a Szövetség és a Magyar Fórum elnöke, illetve a Kékekkel együtt induló Híd vezetője is kijelentette, nem lépnek a szombati voksolás előtt.

Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnöke elmondta, ha az 5 százalékos támogatottságot el nem érő pártok úgy döntenének, hogy az SaS javára lépnek ki a választási küzdelemből, a választás után kész tárgyalni velük a kormányprogram tartalmáról és egyes személyek kinevezésekről. Az SaS vezetője kijelentette, el kell kerülni, hogy a Robert Fico vezette Smer, a Peter Pellegrini irányításával működő Hlas, a szélsőjobboldali Republika és a Szlovák Nemzeti Párt alakítson kormányt, mert szerinte ez lenne a legrosszabb forgatókönyv az ország számára, ami

„Európa fekete lyukává tenné Szlovákiát”.

„Felszólítjuk azokat a pártokat, amelyeknek nincs esélyük bekerülni a parlamentbe, hogy vonuljanak ki a politikai harcból, és támogassák valamelyik demokratikus pártot” – mondta Sulík, s egyben felelősségteljes viselkedésre szólította fel a kis pártok vezetőit, és arra kérte őket, hogy tegyék félre az egójukat. A parlamenti képviselők számát illetően Sulík szerint hat-nyolc képviselői hely elvesztésének veszélye fenyeget. Szerinte nem arról van szó, hogy ki nyeri a választást, hanem arról, hogy Robert Ficónak ne legyen 76 képviselője a szlovák törvényhozásban. Richard Sulík meggyőződése, hogy a Smer elnöke fenyegetést jelent Szlovákiára nézve, ezért szerinte semmiképpen sem alakíthat kormányt.

Az 5 százalékot el nem érő pártok vezetői, köztük a Szövetség és a Magyar Fórum elnöke, illetve a Híddal együtt induló Kékek vezetője is kijelentette, nem lépnek vissza az e hét végén sorra kerülő voksolás előtt. Mikuláš Dzurinda a Kékek pártelnökeként elmondta, nem fog meghátrálni.

„Nem a lemondás, nem a visszalépés, hanem ennek éppen az ellenkezője a helyes út Szlovákia számára a parlamenti választás után. A megoldás az ország lakosságának mozgósítása”

– jelentette ki Dzurinda, aki 1998 és 2006 között volt Szlovákia miniszerelnöke, akkor még egy másik politikai formáció, az SDKÚ színeiben. Szerinte főleg azokat az embereket kell megszólítani, akik el akarnak menni választani, de még nem tudják, kire szavazzanak, valamint a 2020-tól kormányzó pártok, az OĽaNO, az SaS és a Sme rodina csalódott szavazóit.

Forró Krisztián, a Szövetség és Simon Zsolt a Magyar Fórum vezetője a Markíza televízió vitaműsorában ugyancsak leszögezte, formációjuk mindenképpen indul a választáson. Ugyanígy nyilatkozott a Demokraták listavezetője Andrea Letanovská, illetve a szélsőjobboldali ĽSNS listavezetője Marian Kotleba is. A közvélemény-kutatások többsége szerint ezen pártok egyike sem éri el az öt százalékos parlamenti küszöböt. A Szövetség elnöke ismét azt javasolta a másik két magyar érdekeltségű pártnak, hogy lépjenek vissza a javukra. Forró Krisztián szerint a Szövetség jelenleg az egyetlen magyar párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×