eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up view of a solider holding an L85A2 british assault rifle on a military training exercise in a rural location.
Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Készenlétbe helyezték a szlovák katonaságot az illegális migráció miatt

Szlovákiában az év végéig mintegy 500 hivatásos katonát helyeznek készenlétbe, hogy szükség esetén vegyes járőrökben segítsék a rendőröket az illegális migrációval összefüggésben megnőtt feladataik ellátásában, döntött a pozsonyi kormány. A belügyminisztérium az illegális migráció folyamatos növekedésével indokolja az intézkedések szükségességét.

Szlovákiában az utóbbi időszakban jelentős mértékben megnövekedett másodlagos tranzitmigráció tapasztalható, miközben olyan számokról van szó, amelyek már 2021 óta jelentősen meghaladják a 2015-ben tapasztalt szintet. A belügyminisztérium közlése szerint tavalyhoz képest idén megsokszorozódott az elfogott illegális bevándorlók száma, és már meghaladta a 27 ezret. A szlovák kormány szerdán meghozott döntésének értelmében naponta 500 hivatásos katona segítheti a rendőrjárőrök illegális migrációval kapcsolatos munkáját, objektumokat őriznek és a személyszállításban is segítenek majd.

Ódor Lajos, a szakértői kormány miniszterelnöke rámutatott, hogy korábban, a nyár előtt a migrációs nyomás még nem volt olyan intenzív és jelentős, hogy a hadsereg segítségére lett volna szükség.

„Megnövekedett ez a nyomás, és felmerültek a gondok a kapacitás terén, ezért foglalkoznunk kell a helyzet megoldásával”

– mutatott rá a miniszterelnök. Elismerte, hogy elővigyázatosságból csapatokat lehetett volna vezényelni a szlovák–magyar határra, de hozzátette, kérdés, hogy egy ilyen lépés nem váltott volna-e ki még nagyobb aggodalmat és nem vezetett volna-e találgatásokhoz. Ódor Lajos mindazonáltal úgy vélekedett, az ország számára az illegális migráció nem jelent közvetlen fenyegetést. Kijelentette, a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják, s eddig nem került sor komolyabb incidensekre.

Martin Královič belügyi államtitkár elmondta, hogy dolgoznak a nagykürtösi gyűjtőcsarnokban lévő migránsok számának jelentős csökkentésén. Kedden körülbelül 700-an tartózkodtak ott. „Az emberek nagy részét azóta sikerült elvinni és elosztani az idegenrendészeti osztályok között az ország egész területén” – mondta az államtitkár. A Nagykürtösi járásban a Szlovák Vöröskereszttel együttműködve szerdától száraz ételt biztosítanak napi háromszor, illetve ivóvizet.

Az államtitkár kijelentette: az átutazó migránsok nem akarnak Szlovákiában maradni. Martin Královič szerint az lenne az ideális, ha törölnék a szlovákiai tartózkodásról szóló igazolást, amelyet a kormány is jóváhagyott. A változtatást még a parlamentnek is el kell fogadnia. Az államtitkár azt mondta, hogy a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával felvilágosító kampányt fognak folytatni az illegális migrációval kapcsolatban. Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának elnöke megjegyezte: az állam illetékes szerveinek készenlétben kell állniuk, az önkormányzatok és a polgárok pedig csak a segítségükre lehetnek nekik. Egyúttal felszólította a belügyminisztériumot, hogy mérje fel az ügyben érintett önkormányzatok kiadásait, és ezeket a megfelelő módon térítse meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×