eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szlovák rendőrök a délnyugat-szlovákiai Aranyosmarót (Zlaté Moravce) térségében történt légi baleset helyszínén 2019. szeptember 29-én. Az előző este gyakorlórepülésen lezuhant a szlovák légierő egyik MiG-29-es típusú harci repülőgépe. A pilóta katapultált, és életben maradt.
Nyitókép: /MTI/MTVA/TASR/Lukás Grinaj

A rendőrség az összeomlás szélén, rendkívüli helyzet az egyik Magyarországgal szomszédos szlovák járásban

Fokozódik a migrációs nyomás Szlovákia déli határain. Az illegális bevándorlók hirtelen megnövekedett száma miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a hétvégén a Magyarországgal határos Nagykürtösi járásban. Több politikai párt is cselekvésre szólítja fel a kormányt az események miatt. A volt kormányfő a hadsereget is a határra küldené.

Fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a migráció miatt az egész besztercebányai kerületben. A besztercebányai kerületi rendőrkapitányság a közösségi oldalán azt írta, hogy megnőtt az illegális határátlépők száma, ezért a lakosság biztonsága és védelme érdekében szükség van az intézkedésekre. A helyzet a Nagykürtösi járásban a legkritikusabb, ahol már pénteken rendkívüli helyzetet hirdettek. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendkívüli helyzet bevezetése hatékonyabb eszközöket biztosít a hatóságok számára a megnövekedett illegális migráció kezelésében. Hozzátették, egyelőre nem regisztráltak olyan esetet, hogy az illegális határátlépést elkövető személyek megzavarták volna a közrendet.

Nagykürtös külvárosában, a lakóövezeten kívül egy épületet választanak ki arra a célra, hogy itt végezzék majd a menekültekkel kapcsolatos intézkedéseket. Céljuk, hogy ezzel is növeljék a lakosok biztonságérzetét. Az operatív intézkedések mellett ugyanakkor olyan lépéseket is tesznek, amelyekkel hosszú távú megoldást találhatnak az illegális migrációra.

A Nagykürtös mellett található Leszenyéről három hete folyamatosan illegális határátlépőkről érkeznek bejelentések a rendőrséghez. A község polgármestere, Ladislav Majdán elmondta, hogy a hétvégén több mint 200 menekültet regisztráltak. „Szombaton már a hatodik migránscsoportot azonosítottuk. Összesen már körülbelül négyszázan voltak itt” – számolt be a polgármester, hozzátéve, hogy

eleinte gondoskodtak a migránsokról, élelmet adtak nekik, de a falu kapacitásai korlátozottak, és félnek a betegségektől is,

amelyeket a bevándorlók esetlegesen átadhatnak a helyieknek.

Az ellenzéki Hlas párt felszólította Ódor Lajos miniszterelnököt és Hamran István rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalanul kezdje meg a migránsokkal kapcsolatos kritikus helyzet megoldását Szlovákia egyes területein. Peter Pellegrini pártelnök súlyosnak minősítette a Dél-Szlovákiában kialakult helyzetet. „A nyitrai és érsekújvári rendőrség az összeomlás szélén áll, mind kapacitás, mind létszám tekintetében. Más egységek megtagadják a velük való együttműködést, miután félnek a fertőző betegségek terjedésétől” – jelentette ki a közösségi oldalán közzétett videójában a volt kormányfő. Az országos rendőrfőkapitányt, Hamran Istvánt tette felelőssé a kialakult helyzetért, és azt mondta, azonnal bevetné a rendőrséget és a hadsereget is az ország déli határszakaszán.

A Hlas után más politikai pártok is cselekvésre szólították fel a szakértői kormányt és a rendőrséget. Peter Pčolinský, a Sme rodina párt alelnöke a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák-magyar határon átlépő illegális migránsok számának növekedése a magyar rendőrség tétlenségének az eredménye.

A Facebookon a szlovák rendőrség közölte, hogy Hamran István ezredes, rendőrfőkapitány és az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoka, Balogh János tábornok augusztus 31-én aláírta a két szervezet közötti együttműködési megállapodás módosítását, amelynek értelmében egyebek mellett közösen járőröznek Magyarország területén is.

A szlovák rendőrség figyelemmel kíséri a nemzetközi migrációs helyzetet, egyben hangsúlyozza, hogy a helyzet megoldásához nemzetközi együttműködésen alapuló intézkedések is szükségesek. Azzal is igyekszenek megnyugtatni a lakosságot, hogy a menekülő migránsok nem maradnak Szlovákia területén, hanem továbbutaznak.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×