eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Close up view of a solider holding an L85A2 british assault rifle on a military training exercise in a rural location.
Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Szlovák kritika: sikertelen a migráció elleni harc az EU határainál

A hétvégén a szlovák–magyar határra látogatott a szlovák miniszterelnök, hogy saját szemével ellenőrizze az északi szomszédunkat is érintő migránshelyzetet. Ódor Lajos a határ menti Helembán kijelentette, hogy nem tapasztaltak az illegális bevándorlással kapcsolatos súlyos incidenseket, a rendőrség és a katonaság együttműködése pedig hatékony a szlovák–magyar határon.

Ódor Lajos miniszterelnököt Roman Zvoda, Nyitra megye rendőrparancsnoka fogadta a Helembát Ipolydamásddal összekötő, július végén átadott Ipoly-híd lábánál. Arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy a nyitra megyei rendőrök közös őrjáratokat tartanak magyar kollégáikkal is, akikkel nagyon jó az együttműködés, sőt, Magyarország területén is közösen járőröznek. A szlovák és a magyar rendőrség közös járőrtevékenységének kiterjesztéséről szóló megállapodást még augusztus végén írta alá a két ország rendőrfőkapitánya, szlovák részről Hamran István, magyar oldalról pedig Balogh János.

A nyitrai rendőrparancsnok arról számolt be, hogy a legtöbben kora reggel és éjszaka lépik át a zöldhatárt, de vannak csoportok, amelyek nappal érkeznek. A szlovák rendőrök közel két hete már a hadsereggel együtt dolgoznak, s a határra vezényelt katonáknak köszönhetően nagyobb területet tudnak az ellenőrzésük alatt tartani. Igyekeznek az illegális határátlépőket még azelőtt begyűjteni, mielőtt azok a helyi lakosokkal találkoznának. Ezután elszállítják őket a gyűjtőközpontokba, Helembáról Párkányba vagy Ipolyságra, ahonnét autóbusszal kerülnek az idegenrendészeti központokba. Roman Zvoda megemlítette, hogy a lakosok biztonságérzete csökkent, de jó az együttműködés a rendőri szervek és az önkormányzatok között. Úgy véli,

a migránsáradatot még a szerb-magyar határon kellene megállítani.

Ódor Lajos miniszterelnök szerint is az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha az illegális bevándorlókat a schengeni térség külső határán, jelen esetben a szerb-magyar határon állítanák meg. Ódor hangsúlyozta: ez egy rövidebb határszakasz, ahol nagyszámú határőr teljesít szolgálatot Szlovákia segítségével is, mégsem sikerül a migrációt az Európai Unió határainál feltartóztatni.

A kormányfő úgy tájékoztatott, az illegális migrációval összefüggésben idáig nem történt súlyosabb incidens a szlovák–magyar határon. „Megértjük, hogy Szlovákia tranzitútvonal a migránsok számára, hiszen a legtöbb migráns úti célja továbbra is Németország, ezért a lakosokban ez az új tapasztalat félelmet kelthet. Fontos a rendőri jelenlét, hogy a lakosok érezzék, az állam vigyáz rájuk” – jelentette ki Ódor Lajos.

A szlovák miniszterelnök nem örül a keddre összehívott rendkívüli parlamenti ülésnek, ami Robert Fico pártja, az ellenzéki Smer kezdeményezett, s melyen a szlovák–magyar határ ideiglenes lezárása lesz a téma. Ódor Lajos leszögezte, hogy a szlovák-magyar határ hermetikus lezárása nem lehetséges, hiszen, ha a hidakat és egyéb átkelőket folyamatosan ellenőrzik is, a zöld határon akkor is átkelhetnek az illegális bevándorlók. Ráadásul ez a határszakasz hosszabb, a bevethető kapacitás pedig korlátozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×