eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up view of a solider holding an L85A2 british assault rifle on a military training exercise in a rural location.
Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Szlovák kritika: sikertelen a migráció elleni harc az EU határainál

A hétvégén a szlovák–magyar határra látogatott a szlovák miniszterelnök, hogy saját szemével ellenőrizze az északi szomszédunkat is érintő migránshelyzetet. Ódor Lajos a határ menti Helembán kijelentette, hogy nem tapasztaltak az illegális bevándorlással kapcsolatos súlyos incidenseket, a rendőrség és a katonaság együttműködése pedig hatékony a szlovák–magyar határon.

Ódor Lajos miniszterelnököt Roman Zvoda, Nyitra megye rendőrparancsnoka fogadta a Helembát Ipolydamásddal összekötő, július végén átadott Ipoly-híd lábánál. Arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy a nyitra megyei rendőrök közös őrjáratokat tartanak magyar kollégáikkal is, akikkel nagyon jó az együttműködés, sőt, Magyarország területén is közösen járőröznek. A szlovák és a magyar rendőrség közös járőrtevékenységének kiterjesztéséről szóló megállapodást még augusztus végén írta alá a két ország rendőrfőkapitánya, szlovák részről Hamran István, magyar oldalról pedig Balogh János.

A nyitrai rendőrparancsnok arról számolt be, hogy a legtöbben kora reggel és éjszaka lépik át a zöldhatárt, de vannak csoportok, amelyek nappal érkeznek. A szlovák rendőrök közel két hete már a hadsereggel együtt dolgoznak, s a határra vezényelt katonáknak köszönhetően nagyobb területet tudnak az ellenőrzésük alatt tartani. Igyekeznek az illegális határátlépőket még azelőtt begyűjteni, mielőtt azok a helyi lakosokkal találkoznának. Ezután elszállítják őket a gyűjtőközpontokba, Helembáról Párkányba vagy Ipolyságra, ahonnét autóbusszal kerülnek az idegenrendészeti központokba. Roman Zvoda megemlítette, hogy a lakosok biztonságérzete csökkent, de jó az együttműködés a rendőri szervek és az önkormányzatok között. Úgy véli,

a migránsáradatot még a szerb-magyar határon kellene megállítani.

Ódor Lajos miniszterelnök szerint is az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha az illegális bevándorlókat a schengeni térség külső határán, jelen esetben a szerb-magyar határon állítanák meg. Ódor hangsúlyozta: ez egy rövidebb határszakasz, ahol nagyszámú határőr teljesít szolgálatot Szlovákia segítségével is, mégsem sikerül a migrációt az Európai Unió határainál feltartóztatni.

A kormányfő úgy tájékoztatott, az illegális migrációval összefüggésben idáig nem történt súlyosabb incidens a szlovák–magyar határon. „Megértjük, hogy Szlovákia tranzitútvonal a migránsok számára, hiszen a legtöbb migráns úti célja továbbra is Németország, ezért a lakosokban ez az új tapasztalat félelmet kelthet. Fontos a rendőri jelenlét, hogy a lakosok érezzék, az állam vigyáz rájuk” – jelentette ki Ódor Lajos.

A szlovák miniszterelnök nem örül a keddre összehívott rendkívüli parlamenti ülésnek, ami Robert Fico pártja, az ellenzéki Smer kezdeményezett, s melyen a szlovák–magyar határ ideiglenes lezárása lesz a téma. Ódor Lajos leszögezte, hogy a szlovák-magyar határ hermetikus lezárása nem lehetséges, hiszen, ha a hidakat és egyéb átkelőket folyamatosan ellenőrzik is, a zöld határon akkor is átkelhetnek az illegális bevándorlók. Ráadásul ez a határszakasz hosszabb, a bevethető kapacitás pedig korlátozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×