eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a V4 + Ausztria és Németország energiaügyi minisztereinek találkozóján a Budapest Marriott szállóban 2022. február 8-án. A tanácskozáson az energiaügyekért felelős osztrák és a német államtitkár online vett részt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Együtt kormányoztak, most mégis a kabinet megbuktatására készülnek a szlovák liberálisok

Bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a szlovák parlamentben a kormány ellen a korábban annak részét képező liberálisok.

Eduard Heger kormányának leváltását indítványozza a pozsonyi parlamentben az ellenzéki SaS. A párt már összegyűjtötte a rendkívüli ülés összehívásához szükséges támogató aláírásokat a parlamenti képviselőktől. Az indítványt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette be. A kormánybuktatási szándékot azzal indokolta, hogy a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott. Ezen problémák megoldásait azonban megalakulásakor még a zászlajára tűzve hirdette.

"Ha most nem teszünk semmit, akkor a tizenöt hónap múlva sorra kerülő rendes parlamenti választáson visszatér Robert Fico, és alighanem megnyeri a választást. Ez tény, és éppen ezért tennünk kell valamit" – jelentette ki Sulík. Szerinte bármi jobb lesz a jelenlegi kormánynál, legyen szó előrehozott választásról, hivatalnokkormányról vagy egy új koalícióról, amelynek megvan a szükséges 76 parlamenti képviselője.

A liberálisok vezetője azt mondta, a kormányból ősszel megtörtént kilépését követően az SaS konstruktív ellenzéki pártként akart viselkedni, támogatta a kormány javaslatait, és esélyt akart adni Eduard Heger kormányának.

„Sajnos ez a kormány elvesztette minden létjogosultságát és árt az egész országnak. Ahány döntés, annyi kudarc”

– mondta Richard Sulík. Szerinte a kormány ténykedése szégyenteljes és megosztja a társadalmat. Példaként felhozta, hogy veszélybe került az uniós helyreállítási alap forrásainak kifizetése, továbbá az orvosok szakszervezetével folytatott tárgyalásokat és a migránsválság félrekezelését is említette.

A liberálisok több hónapon át tartó koalíciós válság után szeptemberben léptek ki az akkor még négypárti kormánykoalícióból, azzal vádolva Eduard Heger kormányfőt és Igor Matovič pénzügyminisztert, hogy feldúlják az országot. A Heger-kabinet az SaS távozása óta eltelt három hónapban parlamenti kisebbségben kormányoz. Ellenzékbe kerülésük óta a liberálisok a parlamentben a kormánypárti javaslatok ellen voksoltak.

Az SaS legutóbb azt jelezte, hogy képviselői nem szavazzák meg a jövő évi állami költségvetés javaslatát, amiről most folyó ülésén kell döntenie a pozsonyi parlamentnek. A liberálisok leszögezték: mind a húsz képviselőjük a kormány visszahívására fog szavazni.

Eduard Heger visszautasítja Richard Sulík kijelentését, hogy a kormány már képtelen segíteni az embereknek, és feladta a korrupció elleni harcot. A kormányfő feltette a kérdést, hogy miként mehetett át ekkora változáson Sulík, aki három hónapja még támogatta a kormányt és konstruktív ellenzékiséget ígért. Visszautasította a liberális pártelnök kijelentéseit, és Zuzana Čaputová országértékelő beszédére is hivatkozott, melyben az államfő elismerte a kormány egyes reformjait.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke úgy reagált, pártja mindig támogatni fog minden leváltási kísérletet, legyen szó csupán egy-egy miniszterről, vagy az egész kormányról.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×