INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

eduard heger

szlovákia

pártok

indítvány

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a V4 + Ausztria és Németország energiaügyi minisztereinek találkozóján a Budapest Marriott szállóban 2022. február 8-án. A tanácskozáson az energiaügyekért felelős osztrák és a német államtitkár online vett részt.

Együtt kormányoztak, most mégis a kabinet megbuktatására készülnek a szlovák liberálisok

Bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a szlovák parlamentben a kormány ellen a korábban annak részét képező liberálisok.

Eduard Heger kormányának leváltását indítványozza a pozsonyi parlamentben az ellenzéki SaS. A párt már összegyűjtötte a rendkívüli ülés összehívásához szükséges támogató aláírásokat a parlamenti képviselőktől. Az indítványt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette be. A kormánybuktatási szándékot azzal indokolta, hogy a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott. Ezen problémák megoldásait azonban megalakulásakor még a zászlajára tűzve hirdette.

"Ha most nem teszünk semmit, akkor a tizenöt hónap múlva sorra kerülő rendes parlamenti választáson visszatér Robert Fico, és alighanem megnyeri a választást. Ez tény, és éppen ezért tennünk kell valamit" – jelentette ki Sulík. Szerinte bármi jobb lesz a jelenlegi kormánynál, legyen szó előrehozott választásról, hivatalnokkormányról vagy egy új koalícióról, amelynek megvan a szükséges 76 parlamenti képviselője.

A liberálisok vezetője azt mondta, a kormányból ősszel megtörtént kilépését követően az SaS konstruktív ellenzéki pártként akart viselkedni, támogatta a kormány javaslatait, és esélyt akart adni Eduard Heger kormányának.

„Sajnos ez a kormány elvesztette minden létjogosultságát és árt az egész országnak. Ahány döntés, annyi kudarc”

– mondta Richard Sulík. Szerinte a kormány ténykedése szégyenteljes és megosztja a társadalmat. Példaként felhozta, hogy veszélybe került az uniós helyreállítási alap forrásainak kifizetése, továbbá az orvosok szakszervezetével folytatott tárgyalásokat és a migránsválság félrekezelését is említette.

A liberálisok több hónapon át tartó koalíciós válság után szeptemberben léptek ki az akkor még négypárti kormánykoalícióból, azzal vádolva Eduard Heger kormányfőt és Igor Matovič pénzügyminisztert, hogy feldúlják az országot. A Heger-kabinet az SaS távozása óta eltelt három hónapban parlamenti kisebbségben kormányoz. Ellenzékbe kerülésük óta a liberálisok a parlamentben a kormánypárti javaslatok ellen voksoltak.

Az SaS legutóbb azt jelezte, hogy képviselői nem szavazzák meg a jövő évi állami költségvetés javaslatát, amiről most folyó ülésén kell döntenie a pozsonyi parlamentnek. A liberálisok leszögezték: mind a húsz képviselőjük a kormány visszahívására fog szavazni.

Eduard Heger visszautasítja Richard Sulík kijelentését, hogy a kormány már képtelen segíteni az embereknek, és feladta a korrupció elleni harcot. A kormányfő feltette a kérdést, hogy miként mehetett át ekkora változáson Sulík, aki három hónapja még támogatta a kormányt és konstruktív ellenzékiséget ígért. Visszautasította a liberális pártelnök kijelentéseit, és Zuzana Čaputová országértékelő beszédére is hivatkozott, melyben az államfő elismerte a kormány egyes reformjait.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke úgy reagált, pártja mindig támogatni fog minden leváltási kísérletet, legyen szó csupán egy-egy miniszterről, vagy az egész kormányról.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018