INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

szlovákia

robert fico

robert kalinák

büntetőeljárás

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.

Fordulat Szlovákiában: megszüntették a Robert Fico ellen indított büntetőeljárást

Megszüntette a szlovák főügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség idén áprilisban indított büntetőeljárást Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen az Alkonyat névre keresztelt ügyben, bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok ismételt veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyben eredetileg Norbert Bödör nyitrai üzletember és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen indult vizsgálat.

A szlovák főügyészség azonban ezen a héten bejelentette, hogy megszüntette a négy személy ellen indított eljárást. A döntést azzal indokolták, hogy

a büntető törvénykönyv rendelkezéseinek megsértését regisztrálták.

„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét” – mondta Jozef Kandera főügyészhelyettes, hozzátéve, nem meghatározott az az időszak sem, amikor a szóban forgó személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek. Rámutatott, hogy a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése bűncselekményének meghatározása sem megfelelő. A főügyészhelyettes hangsúlyozta továbbá, ha a cselekmény nem meríti ki a bűnözői csoport alapításának és támogatásának gyanúját, akkor nem tartozik a Különleges Ügyészi Hivatal hatáskörébe.

Az ügy kapcsán Maroš Žilinka szlovák főügyész is megszólalt. Azt mondta, a büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve. Hozzáfűzte, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Közölte, hogy a bűnüldöző hatóságok határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.

Robert Fico exkormányfő, az ellenzéki Smer elnöke az eljárást rögtön annak megindítását követően

az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak minősítette,

rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA politikai céllal eljárást indított ellene. Fico azt mondta, tiszteletben tartja a főügyészség e héten meghozott döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, nem vette fel vele a kapcsolatot, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smer részéről.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter pedig úgy reagált, hogy a főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről van szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve” – mondta Robert Kaliňák.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Megszüntették a Robert Fico és társai ellen elindított büntetőeljárást
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018