eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Fordulat Szlovákiában: megszüntették a Robert Fico ellen indított büntetőeljárást

Megszüntette a szlovák főügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség idén áprilisban indított büntetőeljárást Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen az Alkonyat névre keresztelt ügyben, bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok ismételt veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyben eredetileg Norbert Bödör nyitrai üzletember és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen indult vizsgálat.

A szlovák főügyészség azonban ezen a héten bejelentette, hogy megszüntette a négy személy ellen indított eljárást. A döntést azzal indokolták, hogy

a büntető törvénykönyv rendelkezéseinek megsértését regisztrálták.

„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét” – mondta Jozef Kandera főügyészhelyettes, hozzátéve, nem meghatározott az az időszak sem, amikor a szóban forgó személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek. Rámutatott, hogy a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése bűncselekményének meghatározása sem megfelelő. A főügyészhelyettes hangsúlyozta továbbá, ha a cselekmény nem meríti ki a bűnözői csoport alapításának és támogatásának gyanúját, akkor nem tartozik a Különleges Ügyészi Hivatal hatáskörébe.

Az ügy kapcsán Maroš Žilinka szlovák főügyész is megszólalt. Azt mondta, a büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve. Hozzáfűzte, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Közölte, hogy a bűnüldöző hatóságok határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.

Robert Fico exkormányfő, az ellenzéki Smer elnöke az eljárást rögtön annak megindítását követően

az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak minősítette,

rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA politikai céllal eljárást indított ellene. Fico azt mondta, tiszteletben tartja a főügyészség e héten meghozott döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, nem vette fel vele a kapcsolatot, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smer részéről.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter pedig úgy reagált, hogy a főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről van szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve” – mondta Robert Kaliňák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×