INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

eduard heger

2022.05.13. 12:12

Keményen üzent Moszkvába a szlovák kormányfő

„Szlovákia csak egyetlen módon mászhat ki az orosz energetikai csapdából, meg kell végre szüntetni függőséget a szibériai kőolajtól és földgáztól” – tette közzé Eduard Heger a közösségi hálón.
2022.05.11. 16:11

Az olajembargóról is beszélt a pozsonyi parlamentben az ukrán elnök

Különbözőképpen értékelték a szlovák politikusok Volodimir Zelenszkij beszédét, melyet a pozsonyi parlament képviselőihez intézett. Az ukrán elnök köszönetet mondott Szlovákiának az eddigi segítségnyújtásért, és további fegyvereket kért, valamint az Oroszország elleni szankciók jóváhagyását. Eduard Heger szlovák kormányfő Zelenszkij beszédére reagálva elmondta, Szlovákia továbbra is megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy Ukrajna győztesként kerüljön ki a háborúból. Robert Fico, az ellenzék vezére ezzel szemben úgy fogalmazott, „a szlovákok nem Zelenszkij szolgái”.
2022.05.02. 17:51

Újabb hírek a szlovákok átal Ukrajnának ajánlott MiG-29-es vadászrepülőkről

„Szlovákia jelenleg nem hajlandó lemondani az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól” – nyilatkozta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a BBC-nek. A kormányfő szerint az ukrajnai háború ellenére nem növekszik a közvetlen veszély Szlovákiára nézve. A brit közszolgálati televíziónak elmondta, Pozsony továbbra is euróval fog fizetni az orosz gázért. Heger közölte azt is, hogy az ukránok egyelőre nem kérték a szlovák MiG-29-es vadászrepülőket.
2022.04.09. 08:24

„Az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket” - Miloš Zeman cseh köztársasági elnök véleménye

A Kijevbe látogató Eduard Heger szlovák miniszterelnök felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy szakértői csoportot küld a Bucsán és más ukrán városokban elkövetett „gaztettek” kivizsgálására és a háború elől menekülők vallomásának dokumentálására. Pozsony segíteni akar abban is, hogy Ukrajna Szlovákián keresztül vonattal exportálhasson gabonát. Miloš Zeman cseh köztársasági elnök pedig a Mladá Fronta Dnes című napilapnak úgy nyilatkozott, „az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket.”
2022.04.07. 14:16

A szlovák kormányfő meglépi, ami pár hete még kizárt volt

Kijevbe utazik Eduard Heger, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik. A kormányfő Ursula von der Leyennel látogat Ukrajnába. A szlovák kormány közben 206 ezer euró összegű, Ukrajnának nyújtandó humanitárius segélyt hagyott jóvá. A pénzből vetőmagot és műtrágyát vásárolnak. A védelmi miniszter pedig megerősítette, hogy megrongálódott ukrán járművek és felszerelés javítására kaphat megrendelést Szlovákia.
2022.04.04. 17:01

A szlovák politikusok közül Robert Fico gratulált elsőként Orbán Viktornak

A szlovák politikusok közül elsőként nem Eduard Heger miniszterelnök, hanem a korábbi háromszoros kormányfő, Robert Fico gratulált Orbán Viktor győzelméhez. A három magyar párt egyesülésével létrejött Szövetségen belül leginkább az MKP platformjába tartozó politikusok örülnek a Fidesz elsöprő sikerének, a Híd képviselői sokkal óvatosabb nyilatkozatokat tettek. Milos Zeman cseh államfő is üzent.
2022.04.01. 17:05

Növekszik a szlovák kétely az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatban

„Szlovákiának vészforgatókönyveket kell készítenie arra az esetre, ha Oroszország hirtelen leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat” – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök, akinek az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatos kételyei egyre növekednek. Úgy véli, az összes uniós tagállammal együtt alternatív megoldásokat kell találni, hogy megvédjék a háztartásokat és az ipart.
2022.01.27. 07:11

Szlovákia: talán a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Európában

Jaroslav Naď védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna keleti határán bármilyen fegyveres konfliktusnak komoly következményei lehetnek Szlovákiára nézve. Északi szomszédunk egyelőre nem fontolgatja a NATO-csapatok behívását az ország területére, de Zuzana Čapotová köztársasági elnök úgy fogalmazott, az ukrajnai helyzettel összefüggésben Szlovákiának minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie.
2021.12.22. 18:53

Megugrott az oltási kedv a pénzjutalom hatására Szlovákiában

Miután a szlovák kormány tagjai bejelentették, hogy pénzjutalommal szándékoznak motiválni a 60 évnél idősebbeket a koronavírus elleni oltásra, jelentősen megnőtt az első dózissal való átoltottság aránya ebben a korcsoportban. Az egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt arról tájékoztatott, hogy már a Szlovákiában élő lakosok fele megkapta legalább az első adag vakcinát. Egy frissen ismertetett felmérés eredménye pedig rámutat, hogy a védőoltás kötelezővé tételét támogatók száma enyhén emelkedik.
2021.12.20. 19:25

A kormányban sincs egyetértés, de egyelőre nem változtatnak Szlovákiában

Január 9-ig biztosan nem enyhítenek, de nem is szigorítanak a koronavírus megfékezését célzó, jelenleg érvényben lévő intézkedéseken Szlovákiában. Eduard Heger kormányfő szerint ennek az az oka, hogy még mindig magas a kórházban lévő koronavírusosok száma. A miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a kormány további anyagi ösztönzést nem vet be annak érdekében, hogy az emberek oltakozzanak. Ennek a következő lökést a kötelező oltás bevezetése adhatja meg.
2021.12.16. 10:07

Lazít Szlovákia a szigoron – a kötelező oltás mellett a kormányfő

Eduard Heger szlovák kormányfő támogatja a kötelező oltás bevezetését. „Az irány adott, mi pedig követjük” – reagált arra a kérdésre, hogy szorgalmazni fogja-e a kötelező oltást. A kormány közben úgy döntött, enyhíti a járványügyi intézkedéseket. December 17-étől, csak este 8 és reggel 5 óra között lesz érvényben kijárási korlátozás, a vakcina megerősítő, harmadik adagja pedig már előzetes bejelentkezés nélkül is felvehető.
2021.11.05. 13:30

Néhány vállalkozó felrúgja a járványellenes intézkedéseket

A szlovák egészségügyi miniszter szerint Szlovákia arra a pontra érkezett, amikor keményebben járványügyi intézkedésekre van szükség. Vladimír Lengvarský már a karácsony előtti lockdown lehetőségét sem zárja ki. Eduard Heger miniszterelnök úgy véli, hogy a beoltott személyek számára a fekete besorolású járásokban is biztosítani kellene, hogy hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz. A sötét színnel jelölt járásokban meghozott szigorítások ellenére néhány vállalkozó tudatosan megszegi a szabályokat.
2021.11.02. 20:01

Járványhelyzet: késő őszi színekbe borult Szlovákia

Bordó és fekete színbe borult a szlovákiai járások java része. A jelenlegi járványügyi helyzetben a harmadik fenyegetettségi szinten, azaz feketében 24 járás van, a bordó fázisban, ami a második fenyegetettségi szintnek felel meg, 39. Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy tévéinterjúban azt mondta, egyelőre nincs politikai akarat a veszélyhelyzet, valamint a kötelező oltás bevezetésére, de az elégedetlenkedőkkel foglalkozni kell.
2021.10.18. 16:57

Robert Fico: nem tudom, mit csinál a kormányunk, teljesen elment az eszük

Kormányellenes tüntetés zajlott vasárnap a szlovákiai Rimaszombatban, melyet az ellenzéki Smer szervezett. Robert Fico pártelnök, szlovák exkormányfő olyan témákat feszegetett a több mint kétezer fős tömeg előtt, melyek célja, hogy leváltsák Eduard Heger kormányát. A szónokok az energiaárak emeléséről, a szociális és jogállam destrukciójáról, valamint az előre hozott választások szükségességéről beszéltek. A rimaszombati amfiteátrumban összesereglett tüntetők annak ellenére sem viseltek maszkot az eseményen, hogy a Rimaszombati járás piros besorolású.
2021.10.11. 15:37

Orbán Viktor: Európa jövője mi vagyunk

Az Esztergom és Párkány közti Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulóján mondott beszédet Eduard Heger szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök.
2021.10.06. 16:38

Kiderült, mire fordítja Szlovákia a helyreállítási terv első csomagját

Szlovákiába már a következő hetekben megérkezik a helyreállítási alap keretében folyósított első támogatás, melynek összege 822 millió euró. A pénzösszeget három ágazat, az egészségügy, az oktatás és az igazságszolgáltatás közt osztják szét, jelentette be Eduard Heger szlovák kormányfő. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Szlovákia az első tagállamok között adta le a tervet, és a V4-es országok közül elsőként a szlovákot fogadták el.
2021.09.15. 19:53

Folytatódnak a rendőrségen belüli tisztogatások Szlovákiában

„A jogállamért folytatott küzdelem a csúcsára ért Szlovákiában” – közölte Eduard Heger kormányfő az országban zajló rendőrségen belüli tisztogatásokkal kapcsolatban. A szlovák belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának nyomozói őrizetbe vették saját igazgatójukat, előtte pedig a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA négy nyomozóját, akik a Tisztítótűz fedőnevű akcióban nyomoztak. A gyanúsítottakat a tanúk manipulálásával vádolják.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018