eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Izzik a levegő a Robert Fico kiadatásáról szóló vitán

A törvényhozáshoz méltatlan hangnemben zajlik a pozsonyi parlamentben a korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök, jelenlegi parlamenti képviselő kiadatásának ügye.

A kormányoldal és az ellenzék sem riad vissza a személyeskedésektől. Az ellenzéki Smer párt emberei Ficót védve a náci Németországban alkalmazott módszerekhez hasonlítják mindazt, ami jelenleg Szlovákiában zajlik. Az exkormányfőt egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával és támogatásával gyanúsítja a rendőrség.

A szlovák parlament csütörtökön reggel elkezdte a vitát Robert Fico exkormányfő, jelenlegi parlamenti képviselő mentelmi jogának megvonásáról. A Smer elnökét bűnszervezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítja a rendőrség. Szerda este a parlament mentelmi és mandátumvizsgáló bizottsága határozatot fogadott el, amelynek értelmében javasolta, hogy a törvényhozás hagyja jóvá az ügyészség kérését, és járuljon hozzá Robert Fico őrizetbe vételéhez. Amennyiben a plénum megszavazza Fico mentelmi jogának megvonását, az ügyész azonnal a bíró elé terjeszti az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt, amelyről a bíróság dönt.

A kormánypárti képviselők közül Anna Zemanová, az SaS párt frakcióvezetője szólalt fel elsőként a parlamenti vitában, s megindokolta, hogy pártja képviselői miért fogják megszavazni a mentelmi jog megvonását.

„A volt kormányfő nem védett állatfaj”

– fogalmazott, majd feltette a kérdést, miért élvezhetne valaki privilégiumokat csak azért, mert volt háromszoros kormányfő, most pedig a parlament képviselője. Zemanová szerint Ficónak önként le kellett volna mondania a mentelmi jogáról, s úgy véli, hogy az esetet független bíróságnak kell kivizsgálnia. Robert Fico Zemanovának ezután azt kiabálta:

„Be van állva, mit tolt, kokaint?”

Később Ľuboš Blaha, a Smer frakciója nevében állt a szónoki emelvény mögé, hogy megvédje pártjának elnökét. A korábban felszólaló Zemanovát fasisztának és nácinak nevezte a kormánykoalíció tagjaival együtt, akik szerinte tönkre akarják tenni az ellenzéket. Robert Fico meggyanúsítását is a náci Németországban alkalmazott módszerekhez hasonlította. Blaha a szlovák rendőrség különleges egységét, a Nemzeti Bűnüldözői Ügynökséget a kormány Gestapójának tartja, és azt mondta, hogy egy bűzös cellába dugva el akarják némítani Ficót.

Csütörtökön a parlamenti vita ideje alatt több százan tüntettek a pozsonyi törvényhozás épülete előtt a Smer elnökének kiadatása ellen. Annyi biztos, hogy

  • a koalíciós pártok közül az SaS és a Za ľudí képviselői egységesen megszavazzák Robert Fico mentelmi jogának megvonását,
  • várhatóan így tesz majd az OĽaNO képviselőinek többsége is. Michal Šipoš, a mozgalom parlamenti frakciójának elnöke azt mondta, lehetséges, hogy a szavazás előtt tartanak még egy találkozót.
  • A negyedik koalíciós párt, a Sme rodina szavazatai viszont bizonytalannak tűnnek.

Az indítványról jövő kedden szavaznak a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×