eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Heves viták után döntött a parlament Robert Fico ügyében

Nem hagyta jóvá a pozsonyi parlament szerdán a szlovák főügyészség azon kérelmét, amely Robert Fico volt szlovák kormányfő, a törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártjának, az Irány (Smer-SD) elnökének a vizsgálati fogságba vételét célozta egy ellene áprilisban indult eljárásban.

A javaslatról mintegy egy héten át tartó, rendkívül heves, érzelmekkel teli vita után döntött a parlament. A szavazáson mind a 150 képviselő jelen volt, a kiadásról szóló javaslatot 74 igen vokssal, 49 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett nem hagyták jóvá, ugyanis a vonatkozó szlovák szabályozás szerint a képviselői mentelmi jog felfüggesztéséhez az összes képviselő többségének a jóváhagyására van szükség.

A voksolás eredménye egyesek számára meglepetés lehet, tekintettel arra, hogy a szlovák kormánykoalíció pártjai - amelynek tagjai a mandátumbizottság ülésén jóváhagyták a javaslatot - alkotmányerejű törvények jóváhagyására alkalmas többséggel rendelkeznek a parlamentben. Amennyiben a parlament jóváhagyta volna Fico képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, vizsgálati fogságba vételéről még az illetékes bíróságnak kellett volna döntenie.

Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kalinák ellen áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, illetve hivatali jogkörrel történő visszaélés és adótitok megsértésének gyanúja miatt. A szlovák főügyészség ennek az eljárásnak az alapján kérelmezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Robert Fico az eljárás megindítását követően azonnal elutasította az őt ért vádakat, s kijelentette: politikai indíttatású bosszúról van szó, amelynek célja a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítése. Rámutatott: a mostani eset már a negyedik, amikor a NAKA "politikai indíttatásból" eljárást indított ellene. Robert Fico szerint azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején "hangosan beszélt" a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökének, Igor Matovicnak és a volt államfőnek, Andrej Kiskának az adócsalásairól. Kiska ellen egyébként néhány héttel ezelőtt emelt vádat a szlovák ügyészség egy adócsalási ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×